Напередодні 115-річчя Одеської Національної Академії Харчових Технологій, у вищі вперше відкрився міжнародний форум «Нові Вина України». Тут зібралися обговорити майбутнє напою в нашій країні винороби з України, Грузії, Франції та Молдови. Найголовніше питання — як сформувати культуру пиття вина в Україні і просунути наш бренд на європейські ринки.

Оксана Ткаченко, професор кафедри виноробства ОНАХТ

Украинское вино нужно продвигать среди украинцев. Я искренне считаю что продвижение украинского вина и вообще продвижение всех продуктов питания — это проявление любви к своей родине. Если ты знаешь где растет это вино, где находится виноградник, ты знаешь какие-то вещи, кто производитель и как это делается — ты помогаешь развиваться своей стране и выбираешь свой продукт. Мне кажется, это очень патриотично прежде всего.

Насправді, сьогодні українське вино — щось нове навіть серед самих українців. Все ще існує багато стереотипів, які потрібно спростувати. Наприклад, відомий стереотип про так зване «порошкове вино».

Оксана Ткаченко, професор кафедри виноробства ОНАХТ

Порошкового вина действительно не существует, это просто дорого. Есть понятие порошковый или инкапсулированный алкоголь. Он существует, но из него невозможно сделать вино, это будет мутный продукт, потому что там молекула алкоголя закрыта в капсулу из декстрина. 

Опинився серед виступаючих на форумі і колишній випускник Одеської Національної Академії Харчових Технологій — Георгій Дакішвілі. Після навчання Георгій повернувся до Грузії, де створив свою власну виноробну компанію. Але, як каже сам винороб, його кар’єра почалась завдяки Академії.

Георгій Дакішвілі, засновник компанії «Вина Дакішвілі»

Всё начиналось здесь, без Академии я наверное не стал бы виноделом. Я учился здесь, академия является, имеет и имела в те времена очень высокую репутацию. Я благодарен и признателен Академии, что я сформулировался как винодел.

Можливо тут слід задуматися і майбутнім абітурієнтам. Адже, Одеська Національна Академія Харчових Технологій велику увагу приділяє виноробству та розвитку вина. У студентів Академії є можливість брати участь в міжнародних проектах і стажуватися в країнах, де народжуються всесвітньо відомі вина.

Оксана Ткаченко, професор кафедри виноробства ОНАХТ

В прошлом году наша студентка выиграла возможность участвовать в международном проекте, в котором участвовали 5 университетов со всего мира, в Чили. 4 студента находятся в Италии, в университете Падова. Они будут учиться там в течении 9 месяцев, получат диплом нашего университета и нашей Академии.

Також, завдання форуму — допомогти тим українцям, які хочуть робити якісний і смачний продукт на своїй землі. Зробити так, щоб українські вина викликали асоціації, як наприклад французьке бордо чи грузинське Кіндзмараулі.

Георгій Дакішвілі, засновник компанії «Вина Дакішвілі»

Много бюрократических барьеров. Их не нужно создавать, а наоборот, делать жизнь для виноделов лёгкой. И молодежь приучать к культуре питья, насколько это благородный напиток. Вино надо пить не для того чтобы хмелеть, а просто чтобы получать удовольствие.

Кармело Ніколодзі, Асоціація «Дружба без кордонів Бургундія-Україна»

Я не дуже добре знаю як представлені українські вина в усьому світі, але в нашому регіоні, в Бургундії, можна спробувати вина Масандри і Шабо. Культуру споживача в Україні можна підвищувати через дегустації, конкурси вина. Також потрібно брати участь в міжнародних конкурсах. Навіть якщо українські вина в перший час не будуть вигравати перші місця, це все одно буде його просувати. До того ж, можна брати участь не тільки в європейських конкурсах, а й в Азії. Китай — дуже цікавий регіон.

Крім зустрічей виноробів і обговорень, будуть на форумі і так звані «Винні діалоги». На них справа вже перейде до дегустації: міжнародне журі і усі присутні зможуть оцінити українські вина на смак, колір, гармонію і післясмак. А також присудити бали найкращим винам.

Комментарии закрыты