Тижнева глава Ітро розповідає про найважливішу подію в історії єврейського народу — дарування Тори на горі Синай. Про закони і заповіді Тори сказано «Дотримуйтесь і виконуйте їх, в тому ваша мудрість і знання ваше в очах народів». Мудреці вчать: Тора не просто мудрість і знання, а й щось набагато більше. Саме слово «Тора» походите від кореня «ора» — вказівка. Тора, як справжня мудрість, не тільки пояснює сутність і природний сенс кожного явища, але також вимагає і вказує людині, як діяти, що робити на практиці.

Звичайна мудрість не дає людині індивідуальних вказівок. Та чи інша наука тільки пояснює, що, якщо діяти певним чином, то можна досягти бажаного результату. Але вона не вимагає діяти згідно з її законами.

На відміну від цього Тора, будучи не тільки мудрістю, прямо вказує, що можна, а що не можна робити в світі, розділяючи при цьому вчинки людей на три групи: Ісур — заборона на вчинки, здійснювати які заборонив Бог. Ршус — дозволені речі, робити або не робити які залежить від бажання самої людини. Міцва — заповідь, тобто те, що єврей повинен намагатися виконувати, оскільки це вказівка ​​надійшла від Всевишнього, вона не підлягає обговоренню, навіть якщо не завжди є її розуміння.

Тора є мудрістю Творця. І так як Бог є істина, то Його мудрість — теж істина. Суть істини в тому, що вона справжня і незмінна в будь-якому місці і в будь-який час. Вивчення Божественної істини впливає не тільки на розум людини. Правда вчення Творця проникає всюди і впливає на все життя людини. Вона не обмежується тільки світом мудрості, її вірність проявляється на всіх рівнях і діях людини.

Той факт, що людина живе згідно із законами Тори, сприяє тому, що вона приходить до нових висновків відповідно до цих законів. Людський розум не підкоряється сліпо законам Тори, але він осягає їх, і вони стають частиною світогляду людини. Такий підхід примиряє різні думки, створюючи єдність, як сказано: Тора була дана, щоб встановити мир у всьому мирі.

Любавичський ребе каже, що Тора є не тільки зазначенням, як жити і що робити на землі, але і дорогою до Бога і до власної душі. Мідраш каже, що всі єврейські душі прибували у гори Синай — і ті, що вийшли з Єгипту, і ті, що збиралися з’явитися на світ в майбутніх поколіннях. Всі вони взяли на себе зобов’язання дотримуватися всієї Тори, нічого не відкидаючи, нічого не вибираючи. Це життєва сила, що йде з самого верху, яка дозволяє існувати всьому Творінню. І ми відчуваємо цю силу в душі. Відчуваємо, як приходить новий потік Божественного світла в момент, коли в руках Тора. І відгукуємося на заклик Всевишнього, розуміючи, що заради цього і живемо.

Комментарии закрыты