Перший вірш, з якого ми починаємо кожен день молитися, узятий з нашої тижневої глави Балак: «які гарні намети твої Яаков, твоє житло Ізраїль!» Чому було обрано саме цей вірш? У відповідь на це питання коментатори надають пояснення Раші, в якому йдеться про Храм: «Які гарні намети в Шило і Дім вічності — Храм, коли вони непорушні. Бо там здійснюють жертвопринесення для спокути. Твої оселі — вони гарні навіть, коли зруйновані, тому що вони — застава для вас, а їх руйнування — спокутування душам».

Тому єврей, приходячи в синагогу вранці, каже ці слова на славу синагог, «малого Храму».

Є ще одна причина, по якій наші молитви починаються саме з цього вірша. Про неї говорить Сьомий Любавичеський Ребе: молитва починається зі слів позначення  заслуг народу Ізраїлю. Про що і сказано в тлумаченні Раші на цей вірш: «Білам сказав так, тому що бачив, що входи їх наметів не розташовані один навпроти одного». Тобто, Білам віддав хвалу синам Ізраїлю за те, що в пустелі вони ставили свої намети так, щоб кожен міг скромно жити в колі своєї родини. Цим він, по суті, вказав нам на те, що Сила Ізраїлю укладена в «сімейному осередку», в відданості подружжя один одному і виконанні ними взаємних зобов’язань. Сім’я для євреїв найважливіше, і ми продовжуємо охороняти її щосили.

Яка ж ідея стоїть за всім цим?

Коли людина звертається з проханням до свого друга перше, що Ви повинні зробити — це похвалити його дитину … тому що чути похвали своїм дітям — це найбільше задоволення для кожного з батьків. Так само і з Богом: перш ніж ми попросимо задовольнити наші особисті потреби, ми повинні сказати добре слово про іншого єврея, і ви можете бути впевнені, що Бог виконає ваші прохання.

Комментарии закрыты