Тижнева глава Бешалах починається зі слова «вайеѓі» — «і було». Книга Естер також починається з цього слова: «І було за днів Ахашвероша…». Талмуд говорить, що існує традиція, що йде від мудреців Великих зборів, які жили на початку періоду Другого Храму: кожна глава, яка починається зі слова «вайеѓі», розповідає про проблеми і болі, пережиті народом Ізраїлю. Талмуд наводить приклад Книги Естер, в якій історія про те, що Аман хотів «винищити, убити і погубити всіх іудеїв» починається саме з цього слова. Книга Рут теж починається словами: «І було, в ті дні, коли правили судді …» — і в ній йдеться про голод в Землі Ізраїлю. Тижнева глава Шміні, яка розповідає про освячення скинії, починається зі слів: «І було на восьмий день» і оповідає про смерть синів Аарона, Надава і Авіу.

Любавичський ребе, однак, запитує: що ж сумного в виході синів Ізраїлю з Єгипту? Глава Бешалах розповідає про Вихід з Єгипту, що може бути краще за це? Адже цього очікували протягом сотень років, і ось, нарешті, мрія стала реальністю. Так чому глава починається зі слова «вайеѓі»? Про яке таке горе-печалі розповідається в ній? Ребе каже, що пояснення в тому, що написано далі: «і фараон наблизив». Мудреці тлумачать цей вірш наступним чином: «наблизив Ізраїль до його Небесного Отця». Мидраш дає хороший урок, пояснюючи: сумно те, що народ Ізраїлю потребував такого жорстокого правителя, як фараон, щоб наблизити свої серця до Всевишнього. І, може бути, це видно вже в першому вірші глави: «І було, коли відпустив фараон народ». Тора говорить, що фараон був тим, хто відіслав синів Ізраїлю. Тобто, фараон вважав, що євреї вийшли з Єгипту не через десять страт, які послав Господь, а тому, що він погодився їх відпустити. Фараон був тим, хто дав їм дозвіл піти, і як результат такого розуміння ситуації, він відразу ж передумав і почав переслідувати їх, щоб повернути до Єгипту. Це свідчить про те, що він був дійсно переконаний, що це залежить від нього. Але це ще півбіди, справжня біда в тому, що євреї теж думали, що вони вийшли з Єгипту, тому що фараон дав їм «дозвіл на виїзд»…

Це і є відповідь на питання, яку скорботу висловлює «вайеѓі» на початку глави Бешалах. Народ Ізраїлю замість того, щоб бачити в цих великих подіях направляючу руку Всевишнього, думав, що його звільнив фараон. Тому побачивши, що «ось Єгипет рухається за ними, налякалися вони дуже, і голосно кликали… до Господа. І сказали вони до Моше: «Чи не тому, що немає могил в Єгипті, ти взяв нас умирати в пустелі?! Що зробив ти нам, коли вивів нас із Єгипту!». Дуже боляче і прикро, що євреї не розуміли, хто вивів їх з рабства на свободу.

І те ж саме можна спостерігати в кінці глави, де розповідається про війну з Амолеком. Тора помістила історію про це відразу після слів «тому, що вони спокушали Господа, кажучи: «Чи є Господь в нашому середовищі чи ні?»

Раші коментує: «Цей розділ слідує безпосередньо після вірша, що містить питання:» Чи є Господь в нашому середовищі?», тим самим кажучи: «Я завжди серед вас і готовий задовольнити всі ваші потреби, а ви ще кажете: «Чи є Господь в нашому середовищі, чи ні?» Вашим життям клянусь: прийде пес Амолек і вкусить вас, і ви кликатимете Мене і дізнаєтеся, де Я».

І виходить так, що проблема, з якою вони зіткнулися на початку глави, також виникає знову в її кінці, так як до сих пір відповідь на питання: «Чи є Господь в нашому середовищі?» залишається неясним для синів Ізраїлю. Саме в цьому полягає роль слова «вайеѓі» як вираження скорботи. Після всього вищезгаданого, Ребе на закінчення говорить: «Але все це — для того, щоб прийти на гору Синай і почути: «Я Господь, Бог твій … Хай не буде в тебе божеств чужих перед Моїм лицем!». І отримати всю Тору».

Тора розповідає про це, щоб ми кожен день повторювали, що не фараон вивів нас з Єгипту. Всевишній -Той, Хто направляє нас Своєю рукою і виводить з усіх «єгиптів» в Ерец Есроель.

Комментарии закрыты