У тижневій главі Бешалах розповідається про розтин Ям Суф, Тростникового моря, яке в перекладах часто називається Червоним, хоча мова в Торі, швидше за все, йде про іншу водойму, і Пісні моря, що за ним слідує. Відразу після цього говориться, що Ізраїлеві сини рушили в дорогу, «і йшли вони три дні пустелею, і не знаходили води», а коли знайшли воду, вона виявилася гіркою. «І нарікав народ на Моше, кажучи: «Що питимемо?» І кликав він голосно до Господа, і вказав йому Господь дерево, і він кинув дерево у воду, і вода стала прісною. Трохи пізніше — через місяць після того, як євреї покинули Єгипет, — у них закінчилася маца, тому вони знову стали скаржитися на те, що їм нічого їсти. Бог сказав Моше, що пошле їм ман – хліб із небес. З Божою допомогою і цю проблему теж було вирішено.
Пройшло ще трохи часу, і вже розповідається про те, що сини Ізраїлю прийшли в Рефідім, «і не було води, щоб пити народу. І сперечався народ з Моше, і сказали вони: «Дайте нам води, щоб пити». І вони скаржилися: «Навіщо ти вивів нас з Єгипту? Умертвити мене і моїх дітей, і мою худобу спрагою?». «І голосно закликав Моше до Господа так: «Що робити мені з цим народом? Ще трохи, вони поб’ють мене камінням» — це була вже третя криза, і Моше турбувався, що, можливо, цього разу сини Ізраїлю у гніві можуть вбити його. «І сказав Господь до Моше: «Пройди перед народом і візьми з собою з старійшин Ізраїлю; і твою палицю, якою ти вдарив річку, візьми в руку твою і йди. Ось Я стану перед тобою там, на скелі в Хореві; і вдариш у скелю, і потече з неї вода, і питиме народ». І зробив так Моше на очах старшин Ізраїлевих. Слова «перед народом» Раші коментує так: «І подивися, чи поб’ють вони тебе камінням. Навіщо ти ганьбиш Моїх синів?». Тобто Бог говорить Моше: «Сини Мої улюблені, діти Ізраїлю, ніколи такого не зроблять! Глибоко у душі вони люблять тебе і хочуть виконати волю Всевишнього».
Історії життя євреїв, про які сказано вище, доводять те, що неодноразово підкреслює у своїх бесідах Любавичський ребе: у душі кожного єврея є скарби віри, потрібно лише наблизити його і допомогти йому відкрити їх для себе. А коли допомагаємо іншому єврею виявити його зв’язок з іудаїзмом, теж стаємо сильнішими і зміцнюється наш зв’язок з Богом.

Комментарии закрыты