Тижнева глава Дварим читається щороку в Суботу перед постом 9-го ава.

У цю суботу читається гафтара з книги пророка Йєшаягу, яка відкривається словами «видіння Йєшаягу, сина Амоца…», і ця субота називається Шабат Хазон — «Суббота видіння». Раббі Гілель з Парича наводить від імені рабі Леві-Іцхака з Бердичева глибоке пояснення значення Шабат Хазон. У цю суботу, каже він, кожному єврею показують здалеку Третій Храм. Раббі Леві-Іцхак з Бердичева наводить притчу про батька, який пошив своєму синові дуже дорогий костюм, але син порвав його на шматки. Батько знову пошив синові красивий костюм, але і на цей раз син порвав його. І тоді батько, побачивши, що його син не вміє правильно себе вести, зшив йому третій костюм, але не віддав його синові. Час від часу, в особливих випадках батько діставав костюм, показував його синові і обіцяв, що той отримає костюм, коли навчиться добре себе вести. Таким способом батько виховував свого сина, привчав його йти правильним шляхом…

Суть притчі зрозуміла: Всевишній дав своїм синам Перший Храм, і він був зруйнований за їхні гріхи. Потім Бог дав їм Другий Храм і знову був змушений зруйнувати його. Відтоді один раз на рік, в Шабат Хазон, Він показує народу Ізраїлю Третій Храм, щоб спонукати євреїв виправитися і заслужити право побачити його збудованим.

І тут виникає питання: хто ж насправді бачить цей образ Третього Храму? Якщо його бачать тільки праведники і люди з піднесеними душами, то мета цього видіння не буде досягнута, бо воно призначене для того, щоб надихнути весь єврейський народ здійснити тшуву. Каяття необхідно багатьом євреям, але на перший погляд здається, що саме їм-то це видіння і недоступне!

Аналогічне питання можна задати про різні види Бат Коль «Небесного голосу», які чуються кожен день. Мішна і Талмуд запитують: хто ж удостоїться почути голос Небес? І яку користь він приносить, якщо прості люди не чують його?

Вчення хасидизму пояснює, що глас Небес чує кожна людина, душа кожного єврея чує його заклики. Іноді це є причиною, що раптово спонукає серце єврея зробити тшуву без будь-яких видимих ​​чинників. Глас Небес, який сприймається душею, незалежно від волі людини пробуджує в ній прагнення до каяття і думки про праведні справи.

Ми живемо в часи Шабат Хазон. Ми вже відчуваємо смак світу, який настане. Так давайте щиро побажаємо один одному, щоб коли 9-го ава ми будемо сумувати і молитися в спокутування гріха руйнування Храму, ми виразно відчули цей прекрасний смак днів Мошіаха.

Комментарии закрыты