На цьому тижні читаються дві глави — Матот і Масей. У другій з них розповідається про 42 переходи, зроблені народом Ізраїлю за 40 років перебування в пустелі. Серед них були місця, де євреї зупинялися на один день, і були такі, де вони залишалися роками (найдовша стоянка тривала 19 років). Але всі стоянки були згідно волі Всевишнього: коли євреї бачили, що хмарний стовп рухається вперед, вони розуміли, що повинні йти за ним, а коли хмара зупинялася — це було місце їх стоянки. Ніхто не міг знати, скільки часу триватиме черговий перехід і де на цей раз Всевишній Господь накаже розбити табір.
Любавицький ребе багато разів говорив, що Тора — це не книга з історії. Причина, по якій Тора детально відтворює всі переходи і стоянки в пустелі, полягає в тому, щоб сказати: кожен єврей у своєму житті проходить через подібні 42 переходи. Він повинен знаходитися в постійному русі, ніколи не зупинятися, не задовольнятися своїми досягненнями, а завжди рухатися вперед. Але тут є ще дещо. Тора пише, що все було за велінням Бога: люди знали, що не вони вирішують, коли йти вперед, а коли розбивати табір.
… Уже багато часу світ перебуває у владі пандемії COVID 19. І знову переживає те, що пережило покоління пустелі. Ніхто не знає, що принесе завтрашній день. То чуємо, що вдалося зупинити епідемію, але на наступний день дізнаємося, що показники захворюваності знову ростуть. Щогодини суперечливі новини зводять людей з розуму. Одні кажуть, що потрібно носити маски, а інші — що не потрібно. Деякі фахівці вважають, що треба все продезінфікувати перед тим, як вносити в будинок, а інші запевняють, що все це нісенітниця. Чи відкриються школи в наступному навчальному році, чи будуть відкриті синагоги в святкові дні? Одні кажуть «так», інші — «ні», але насправді ніхто нічого не знає. Очевидно, що це пустеля — символ матеріального світу, позбавленого будь-якого духовного впливу людини. І слід пам’ятати, що завдання — перетворення матеріального в духовне через виконання заповідей. І впоратися з нею можна тільки постійно рухаючись вперед так, як це робили в пустелі: «За велінням Господа виступали в шлях сини Ізраїлю і за велінням Господа розташовувалися станом».

Комментарии закрыты