Коли народ Ізраїлю був вигнаний в Вавилон, там з’явився звичай при читанні Тори використовувати «перекладача», так як євреї, що народилися там, не знали або не розуміли мови святої Тори, щосуботи під час читання Тори на помості стояв «перекладач», в обов’язки якого входило  переводити прочитане на розмовну мову (в ті часи це був арамійська). Цей звичай, однак, створив законодавчу проблему: чи можна переводити все, що написано в Торі, тому що  є речі, які люди можуть неправильно зрозуміти, так що краще залишити їх не переведеними …

Серед таких спірних місць Тори є кілька історій, в яких люди роблять не дуже хороші вчинки, але також є вірші, які мудреці вирішили не переводити, хоча вони несуть в собі позитивний початок. До цієї категорії відноситься благословення священиків-коенів, з тижневої глави «Насо».

В цьому розділі Всевишній велить коенам благословляти народ Ізраїлю, але ці благословення вимовляють не тільки коени. У багатьох єврейських сім’ях батьки щоп’ятниці благословляють цими словами дітей. Багато хто знає це благословення напам’ять і вимовляє його кожен день під час молитви і все ж мудрецями вирішено, що благословення коенів слід читати, але не перекладати.

Талмуд пояснює, що так чинять з побоювання, щоб люди, почувши слова «Да буде благославляти тобе Господь» ,не сплутали івритські слова «ісо» і «масо» які схоже звучать, і не вирішили, що деякі люди отримують привілеї від Творця перед іншими .

Обговорюючи це благословення коенів, єврейські мудреці приводять два здавалося б суперечливих вірша. У Торі написано: «Бо Господь, Бог ваш, — Б-г великий, могутній і грізний, який не сприятельствує і не бере мзди», але наймудріший з людей цар Соломон сказав: «Мзду з-за пазухи бере безбожний, щоб зігнути путі правосуддя ».

В ході дискусії раббі Йосі а-коен пояснює, що в першому випадку мова йде про злочин між людиною і Богом, а в другому — між людиною і людиною. Якщо ви згрішили проти своїх ближніх, то Бог не прийме вашого каяття, поки ви не попросите у цієї людини вибачення, і вона повинна пробачити вас. Ви не можете вкрасти у когось гроші, а потім віддати частину цих грошей на благодійність. В цьому випадку Бог не бере хабарів, немає іншого шляху, окрім як піти і повернути гроші їх господареві.

А ось злочини, що зачіпають відносини між людиною і Богом, безумовно, дозволяють здійснювати в деякому роді «угоду» із Всевишнім. Адже покаяння, молитва і невеличкий внесок можуть спокутувати багато … Але так як деякі люди не можуть зрозуміти такі тонкощі, то краще не переводити благословення коенів.

У Талмуді написано: «Небесне царство схоже на земне», тобто, буття земного світу є відображенням Царства небесного і те, що відбувається на землі, пов’язане з чимось набагато більш високим. І це стосується всього, що відбувається з нами в цьому світі. І буває так, що ми повинні терміново дати Б-гу невеликий «хабар». Але що допоможе «підкупити» Всемилостивого? Талмуд відповідає: «Покаяння і добрі справи». І коли нам вдасться зміцнити своє особливе становище в «Небесному царстві», то воно також проявиться і тут, на землі.

 

Комментарии закрыты