У нашій  сьогоднішній  тижневій главі Ваікра розповідається про закони жертвоприношень в Мішкані. Тора говорить про дві ключові  фігури в середовищі народу Ізраїлю — первосвященика і правителя (глави народу, царя) — і вказує на типи жертв, які вони повинні принести в спокутування свого гріхопадіння: «Якщо священнослужитель помазаний згрішить в провину народу, то принесе він за свій гріх, який він скоїв, молодого бичка, без вади, Г- Господу в очисну жертву ». І далі про правителя: «Якщо правитель згрішить і зробить ненавмисно будь-що  з усіх заповідей Господніх Б-га, чого робити не належно , і завинить , якщо усвідомлений їм буде його гріх, то … принесе в свою жертву козла.

З наведених цитат перед нами ясно постає різниця у ставленні і впливі первосвященика і правителя на народ Ізраїлю. Коли йдеться про первосвященика «священнослужитель помазаний згрішить в провину народу», пише Тора, що гріх  його «провина народу». Це означає, що той,  первосвященик що  згрішив може привести весь народ в стан духовного занепаду. Що підтверджує коментар Раші на цей вірш: «Коли первосвященик чинить гріх — це« провина народу », адже вони залежать від нього, він спокутує і молиться за них, тепер же сам він згрішив і не може спокутувати їх гріхи, тому народ несе на собі тягар провини. »

Однак, коли справа доходить до царя, Раші пояснює слова «якщо правитель згрішить» так: «Щасливо то покоління, чий керівник визнає свої злочини, вчинені помилково, так як він покається і в злочинах скоєних умисно, і буде прагнути повністю усунутися від гріха . »Тим самим він сприятиме духовному піднесенню всього народу в цілому.

Вчення хасидизму пояснює, що завдання первосвященика — пробуджувати і підтримувати любов народу Ізраїлю до Всевишнього, як сказано про Аарона: «Любив світ і людей і наближав їх до Тори». Роль же правителя полягає в підтримці в народі «страху перед Господом», як вказує Тора: «Постав над собою царя, якого вибере Господь Бог твій». Тому якщо в своїх вчинках людина керується любов’ю (категорія первосвященика), то, не дивлячись на те, що цей рух душі, яка заохочує дії, в неї  іноді виявляється сутність людини, а це в кінцевому рахунку, може призвести до стану «провини народу». Але якщо людина служить Всевишньому не тільки в любові, але в страху з повним самозреченням, то вона приречена на успіхи.

Комментарии закрыты