28 серпня Церква святкувала одне зі своїх головних свят, а саме Успіння Пресвятої Богородиці. На честь цього свята освячено безліч монастирів, соборів, храмів. Діву Марію всі народи шанують як Головну Молитовницю, Яка приходить нам на допомогу і тут, на землі, і на Страшному суді. Про богослужіння, які були звершені в цей день в Одеській єпархії, розповість наш кореспондент.
«Помилуй, Господи, рабів Твоїх, мілующіх і живлящих нас». Наступний сюжет в нашій програмі — про одного з благодійників одеського Свято-Успенського кафедрального собору. Уже кілька років він допомагає Церкви, намагаючись, щоб віра і допомога йшли разом в його житті.
31 серпня, з благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, в день святкування чудотворного образу Божої Матері «Всецариця», в честь якого освячено храм скиту Свято-Іллінської обителі, Високопреосвященний Віктор, архієпископ Арцизький очолив Божественну літургію. По завершенні святкового богослужіння був звершений молебень перед іконою Божої Матері «Всецариця».
Здійснюючи разом добрі справи, серця людей, які творять добро, починають битися в унісон, вони починають відчувати те, чим стурбовані близькі. Чудовою нагодою для прояву своєї чесноти є важкі для людства часи. Ось і зараз триває дуже важливий період в історії, який в черговий раз покаже і пояснить людині, що сила духу і віри полягає в одностайності і загальному переживанні потреб ближнього. Соціальний відділ Одеської єпархії, з благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, дає можливість дітям на початку навчального року отримати високоякісні і необхідні речі для навчання в школі. Безліч багатодітних батьків дякують Владиці і Соціальному відділу за оперативне реагування на заклик про допомогу в цей непростий час.
З благословення Високопреосвященнішого Агафангела, митрополита Одеського і Ізмаїльського, православні Катехізаторські курси імені святителя Інокентія Одеського проводять набір слухачів за 4 напрямками: базовий віронавчальний, церковно-практичний, недільний і Школа вивчення Біблії. Звертайтеся до Відділу релігійної освіти і катехізації, телефон 097-404-73-17, Марія. Курси діють з метою поширення богословської освіти серед віруючих. «Той, хто шукає закону — насититься ним», — говорить нам Святе Письмо.
У День міста на концерті, присвяченому 226-й річниці заснування Одеси, на Потьомкінських сходах юний талант Максим Ткачук, якого опікує Одеська єпархія, на запрошення Одеського міського голови Геннадія Труханова заспівав улюблену всіма «Смуглянку» та інші прекрасні пісні. Численна і вдячна публіка була рада Максиму і з захопленням аплодувала. В кінці виступу від імені почесних громадян міста Максиму і його невеликій сім’ї подарували квартиру в нашому місті.
Багатьом з нас відомі такі життєві ситуації, дорогі брати і сестри, коли покладатися залишається тільки на Бога: всі можливості матеріального світу вже застосовані, всі обставини начебто по-людськи створені, всі можливі зв’язки людські задіяні, а результату або навіть просвіту в кінці тунелю як не було, так і немає. У цій ситуації багато хто здаються і чимало гідних, але надломлених душ з вимерлим поглядом, ми можемо побачити навколо себе.
Але буває і зворотна ситуація: саме коли людина в становищі, коли крім, як на Бога, сподіватися нема на кого, — відбувається найбільше чудо — в невимовному унісонному звучанні зароджується невидиме, але відчутне з’єднання волі скорботної душі з Божим втішенням! Замість невіри або нарікання людина, може бути вперше в житті, звертається до Всевишнього як до Того, від Кого дійсно залежить зараз все — ніякої страховки, ніякого запасного плану — лише Царю небесний і стоїть перед Ним земна людина з усіма своїми бідами і проблемами!
Нам важливо бути готовим до такого, заздалегідь готуватися до духовних атак, подібно до того, як воїн наперед пильно підтримує себе у формі, щоб не бути убитим противником по причині раптовості нападу! Будемо пам’ятати, дорогі брати і сестри, що немає жодної святої людини, та й просто благочестивої, яка хоча б раз в житті не була випробувана незримим ворогом спасіння роду людського, навпаки, саме після таких спокус якраз і народжуються досвідчені духовні воїни, готові постом і молитвою послужити захисту себе і своїх близьких від всяких неприємностей!
Будемо дякувати Богові за такі випробування, бо подяка, коли все добре і спокійно, ніколи не буде такою ж чистою і щирою, як при ситуації, коли людина справді не знає, що буде далі, але з довірою дякує Богові і очікує небесної благодатної допомоги! Будемо ж пильними, бо напад завжди результативніше тоді, коли його не чекають! Нехай зміцнить усіх нас милостивий Господь!

Комментарии закрыты