Високопреосвященніший Агафангел, митрополит Одеський і Ізмаїльський 24-го лютого звернувся до віруючих з архіпастирським посланням. «Дорогі отці, брати і сестри! У ці складні дні випробувань закликаю всіх до посиленої молитви за якнайшвидше відновлення миру на нашій богохоронній Українській землі.
Наше місто Одеса історично неодноразово зазнавало страшних випробувань, але завжди зберігалося цілим, завдяки Покрову Пречистої Богородиці та молитвам віруючих одеситів. До цього молитовного подвигу сьогодні закликаю вас, отці, браття та сестри.
Віднині за Нашим Благословенням, перед Касперівським образом Божої Матері у Свято-Успенському Одеському кафедральному соборі цілодобово відбуватимуться молебні та акафістні співи про мир в Україні.
У всіх храмах та монастирях Одеської єпархії УПЦ також підноситиметься молитва про головне – мир у нашій країні та збереження життя співвітчизників.
Віримо, що Господь міцність людям Своїм дасть і благословить нашу Україну та її Боголюбний народ миром!» – сказав Владика Агафангел.

Як свідчить апостол Павло і святителі Божі, ми повинні без зітхання проходити належне нам з вірою, надією на милосердя Боже і на молитовне заступництво Його святих. Щоб віддати належне святим угодникам, Церква розділила усіх святих на лики: пророчий, апостольський, праведний, святительський, мученицький.
Церква віддає належне всім їм, але святителів ублажає як свою надію, як приклад, зразок, як правило віри та образ лагідності та вчителів благочестя. 18-го лютого Свята Церква вшановує пам’ять святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського.

23-го лютого у церковному календарі ми бачимо ім’я дивовижного святого, священномученика Харалампія, який своїм життям показав, як треба любити Христа. Про священномученика Харалампія, єпископа Магнезійського – наш наступний сюжет.

З благословення митрополита Одеського і Ізмаїльського Агафангела, в Одеській єпархії відбулася чергова благодійна акція на підтримку малозабезпечених людей та роздача гуманітарної допомоги.

У дні, коли Церква святкувала Стрітення Господнє, православна молодь Одеси вийшла на вулиці, щоб висловити свою подяку тим людям, які дарують нашому місту чистоту. Про те, як це було – дивіться у сюжеті ТЕО.

Поступово завершується підготовчий період до Великого посту, який розпочався 13-го лютого і закінчиться Прощеною неділею 6-го березня. 27-е лютого — це Неділя про Страшний Суд. Після цієї неділі наступає остання перед Великим постом підготовча Сирна седмиця — Масляна. Про значення цих днів розповідається у нашому архівному сюжеті.

«Ось тепер час сприятливий, ось тепер день порятунку». (2 Кор.6:2) «Покаяння відкрий мені двері, Життєдавче…» — ось слова, які ми чуємо у храмі в період підготовчих тижнів до Великого посту. Наша душа звертається до Бога зі щирим проханням відчинити їй двері покаяння. Вона потребує духовної їжі, спілкування з Богом. Для цього Церква встановила пост. Щоб ми могли подумати про свою душу, очистити її від пристрасних нахилів, омити її від скверни гріха, виправити своє життя.
Засобом для досягнення цієї мети, а також для досягнення спасіння, є Таїнства Сповіді і Причастя. Сповідь є ліками для пораненої гріхом душі людини. Скільки б гріхів не здійснив чоловік і наскільки вони не були б тяжкими, милосердя у Бога ще більше. Зневірятися не треба, навіть якщо у нас гріхів більше, ніж у людей усього світу.
Господь може очистити наш гріх, аби тільки наша сповідь супроводжувалася щирим каяттям і твердою рішучістю більше не повторювати скоєного.
Блаженний Августин каже: «Благо сповідування гріхів, коли слідує потім виправлення. Але що користі відкривати лікареві виразки і не вживати лікувальних засобів? У дні посту особливо важливо приступити до Сповіді та Причастя. Великий піст — час весни духовної. Разом із пробудженням природи Церква закликає нас до духовного пробудження. Закликає очистити совість та прийняти духовні ліки.
Цими ліками є Таїнства Сповіді та Причастя. Старанно опираючись гріху шляхом покаяння, ми станемо досконалішими і будемо прийняті у число друзів Христових і, очищені від душевних скверн, почуємо Його голос, Який кличе: «Прийдіть, благословенні Отця Мого, успадкуйте Царство, уготоване вам від створення світу» (Мф. 5:34).

Комментарии закрыты