Сьогодні небагато українців замислюються над тим, яку небезпеку може крити в собі маленька пляма на нашому тілі. Під впливом сонця та ультрафіолету відбуваються зміни, які можуть призвести до того, що навіть родимка, яка присутня у вас із дитинства, згодом становитиме смертельну небезпеку. Особливо актуально перевіряти їх напередодні курортного сезону і після нього, адже насамперед ультрафіолет провокує переродження клітин шкіри.

Родимки — не завжди прикраса,  іноді вони приховують у собі небезпеку, перероджуючись в серйозне онкологічне захворювання — меланому. Лікарі радять постійно стежити за своїми родимками і якщо вид якоїсь із них насторожує, терміново звертатися до онколога.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала ультрафіолетове випромінювання таким же канцерогенним фактором, як сигарети та миш’як. Тобто, сонячні ванни слід приймати з розумом, аби не зашкодити власному здоров’ю.  Точних рекомендацій, скільки часу можна проводити на сонці без шкоди, поки немає. Загальна порада: не засмагати з 11 до 17 години, в період найвищої сонячної активності. І навіть у ранкові та вечірні години ні в якому разі не обгорати. Вплив ультрафіолетового випромінювання — один із факторів, який значно підвищує ймовірність захворювання на меланому. Відомо, що частіше хворіють люди, у яких при впливі УФ-променів виникають опіки.

Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкології в Україні. Щорічно реєструється близько тисячі нових випадків захворювання на меланому. Летальність від меланоми в Україні сягає до 95 % (для порівняння в Європі – 5%), що пов’язано не з відсутністю методів лікування, а з несвоєчасною діагностикою. Успіх в лікуванні цього серйозного захворювання, залежить, в першу чергу, від своєчасного звернення до лікаря і встановлення діагнозу на ранніх стадіях захворювання.

Комментарии закрыты