8 червня — з нагоди Всесвітнього дня океанів — у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй ЮНЕСКО представила доповідь «Сучасний стан океанографії у світі». І хоча Доповідь публікується кожні п’ять років, цей документ є переломним, адже стосується кожної країни світу та встановлює нові засади для розвитку наук про океан.

Країни світу: участь та інвестиції

Науки про океан коштують багато. Саме це є першим висновком Доповіді ЮНЕСКО Про сучасний стан океанографії у світі. Участь країни в дослідженнях значною мірою залежить від фінансування, яке найчастіше надходить з боку національних громадських фондів. Фінансовою підтримкою програм, пов’язаних з дослідженням та захистом океану, займається низка неурядових організацій та приватних фондів. Як зазначають автори Доповіді, прибутки від використання океану сьогодні значні, — а тому збільшення сталого фінансування океанології з кожним роком стає більш важливим. А тому навіть деякі комерційні судна пропонують свої послуги у зборі даних.

Наукове устаткування — кожному свій пріоритет

Важливу роль у проведенні досліджень відіграють морські лабораторії та установи, що займаються збором та аналізом даних. Більшість з них знаходиться у Сполучених Штатах, Канаді, Європі, Японії, Бразилії. При тому профіль таких закладів показує спеціалізацію країни. Таким чином, багато установ Норвегії та Фінляндії спеціалізуються на рибальстві, Італії та Франції — на спостереженнях за океаном. Не останню роль відіграють і науково-дослідницькі судна, більшість з яких належать США, Японії, Німеччині, Туреччині та Республіці Корея.

Наукова діяльність: особовий склад працівників

Найбільший контингент працівників у галузі океанології — 38 тисяч — належить Китаю. Друге місце посідають Сполучені Штати, третє — Німеччина. Цікаво, що відсоток жінок-дослідниць тут більший, ніж в інших наукових дисциплінах. А в Хорватії, Еквадорі та Аргентині жінки взагалі складають більшість науковців.

Роль співпраці у майбутніх дослідженнях

Поміж іншим, Доповідь ЮНЕСКО закликає країни та установи до більш тісної співпраці — аби проведення досліджень та збільшення їх результативності було доступним більшій кількості сторін. Активізації потребує вивчення альтернативних моделей фінансування, а також збір та обробка даних. Крім того Доповідь вперше містить інструкцію з оцінки стану океанографії у світі, а також виявляє проблеми та досягнення цієї галузі, аби спільні зусилля країн допомогли зберегти океани та моря та раціоналізувати їх використання.

Комментарии закрыты