За єврейським календарем зовсім скоро настане місяць Елул, який передує святу Рош аШана. Цей період кожен релігійний іудей вважає часом аналізу, глибокого вникання в себе для того, аби розібратись, з чого саме ми складаємось, з чого ми зроблені, що є зайвого та непотрібного, а на чому, навпаки, слід поставити акцент. Саме цьому і навчає тижнева глава Тори Екев.

Баал-Шем-Тов: ми можемо все

Одного разу сиділи у бейт-мідраші учні Баал-Шем-Това — єврейського цадика та засновника хасидізму який народився на Поділлі у 1698 році. Баал-Шем-Това був великим духовним керівником, він залишив після себе багато учнів та послідовників. Його ім’я — Баал-Шем-Тов — з єврейської перекладається як Володар доброго імені. Саме він започаткував найвпливовіше вчення сучасного юдаїзму. В наші дні щороку до місця його поховання у Меджибожі з’їжджаються хасиди зі всього світу, аби вшанувати ту мудрість Баал Шем Това, до якої звертаються і сьогодні.

Yes we can

Так ось, одного разу, коли учні Баал-Шем-Това сиділи у бейт-мідраші, у вікно зазирнув погонич-неєврей і попросив допомогти йому та витягнути віз, оскільки  його кінь зовсім знесилився. Занурені в навчання, учні сказали, що не можуть цього зробити. Але погонич відповів: «Можете. Але не бажаєте». Все, що ми бачимо чи чуємо, може навчити нас правильним життєвим шляхам. По-перше, ми повинні допомагати кожному, незалежно від його національності.

Шабат шалом!

А по-друге, якщо від нас чогось вимагають — не можна говорити, що ми цього не можемо. Можемо. Необхідно лише цього забажати.

Комментарии закрыты