У тижневій главі Шлах викладена історія 10 розвідників, які повернулися з походу по землі Ізраїлю і сказали, що її не можна завоювати. Йєошуа бін-Нун і Калев бен Йєфуне були єдиними, хто закликав: «Зайдімо же, зайдімо!» У Афтарі глави мова йде про те, що Йєошуа виконав свій заклик і завоював Країну Ізраїлю.

Порівнюючи Моше і Йєошуа, мудреці кажуть: «Обличчя Моше — як сонце, обличчя Йєошуа — як місяць». Як місяць не має власного світла, і тільки є відображенням сонця, так і Йєошуа — це «повернення світла» Моше. Але є й інша сторона, Раші в коментарі на слова «всю заповідь» говорить: «Якщо почав добру справу, заверши її тому, що вона називається іменем того, хто завершив її, ставиться йому в заслугу». Тобто заповідь, яка виконана на третину, на половину або навіть на три чверті, але не завершена, не зараховується, як ніби нічого й не робили. А той, хто закінчить її виконання і зробить останню чверть, той один вважається виконавцем всієї заповіді. Раші приводить це зауваження в зв’язку з похованням Йосефа. » Як сказано: «А кістки Йосефа, які винесли сини Ізраїлю з Єгипту, поховали в Шхемі «. Але хіба не Моше особисто дбав про те, щоб винести їх? Однак через те, що він не встиг завершити цю справу і завершили її сини Ізраїлю, названо їх ім’ям».

Можна сказати, що Моше вивів синів Ізраїлю з Єгипту, провів їх по пустелі, і навіть захопив землі Сигона і Ога. Моше привів їх до кордонів Землі обітованої, але тільки Йєошуа насправді став тим, хто ввів єврейський народ в країну Ізраїлю. Так що заповідь про наслідування Святої землі фактично виконав Йєошуа. Моше можна вважати в даному випадку тим, хто «оперезався», він почав війну, але Йєошуа став тим, хто «розперезався», хто повернувся з бою з перемогою.

… У житті взагалі і в іудаїзмі зокрема перемоги ставляться в заслугу лише тому, хто «розперезався», а не «оперезався». Важливо, хто фактично завершив справу. Недарма кажуть, що «кінець — всій справі вінець».

Комментарии закрыты