Тижневу главу Кі Таво відкриває заповідь бікурім. За часів Храму єврей, помітивши в своєму саду або поле перші дозрілі плоди 7 видів рослин, якими славиться Земля Ізраїлю — пшениця, ячмінь, виноград, інжир, гранат, олива і фінікова пальма — ставив на них мітку, щоб потім принести в Храм, як сказано: «і станеться, як прийдеш на землю, яку Господь, Бог твій, дає тобі на спадок, і оволодієш нею і оселишся на ній, то візьми від початку всякого плода землі … і покладеш їх у кошик, і підеш до місця, яке обере Господь, Бог твій, щоб там перебувати Його Імені «.

З цієї цитати випливає, що обов’язок виконувати бікурім покладається на народ Ізраїлю тільки після того, як він увійде в Землю обітовану, оволодіє нею і оселиться на ній. Тобто спочатку євреї повинні були завоювати землю і звільнити її від народів, які там жили, на що пішло 7 років, а потім розділити наділи між колінами Ізраїлю, що тривало ще 7 років. Але і цього мало: для виконання заповіді бікурім їм також необхідно було місце, яке вибере Господь.

Заповідь бікурім починається словами «коли прийдеш на землю» тому, що народ Ізраїлю відразу ж, входячи в Землю обітовану, повинен знати, що є його метою. Євреї повинні дочекатися того моменту, коли вони виконають всі умови: «оволодієш нею і оселишся на ній» і «коли вибере Господь, Бог твій місце, щоб там перебувати Його Імені», але з самого початку вони повинні бачити кінцеву мету.

Те ж саме можна сказати і про щоденне служіння єврея Всевишньому. Після сну, коли людина була, так би мовити, як «нежива природа», їй потрібно поспішити піднятися, «вирости» як росте рослина, і почати служити Всевишньому. Єврей повинен підніматися крок за кроком шляхом виконання заповідей — омивання рук, ранкові благословення, молитва, вивчення Тори. Потім єврей виходить в світ, щоб вознести всі земні творіння до Творця. Тільки так людина досягає своєї досконалості і досконалості всього творіння, реалізуючи своє головне призначення — «створення житла для Творця в нижніх світах». А з приходом праведного Мошіаха весь створений світ стане житлом для Творця, і всі творіння відгукнуться на заклик: «Приходьте, впадемо, вклонимося і схилимо коліна перед Богом, Творцем нашим!» Нехай це трапиться незабаром, в наші дні.

Комментарии закрыты