В Одесі пройшла прес-конференція щодо питань планування сім’ї та принципів формування відповідального підходу молоді до батьківства. У ній взяли участь головний позаштатний спеціаліст з амбулаторно-поліклінічної роботи акушерсько-гінекологічної служби ДОЗ ООДА Лідія Гуменюк та дитячий лікар-гінеколог КУ «Одеська обласна клінічна лікарня», позаштатний дитячий та підлітковий гінеколог ДОЗ ООДА Тетяна Ніконкова. Репродуктивне здоров’я українців сьогодні – це запорука здоров’я наступних поколінь. Щоб нація зберігала та зміцнювала свій потенціал, від здорових батьків мають народжуватись здорові діти.

Лідія ГУМЕНЮК, акушерсько-гінекологічна служба ДОЗ ООДА
Предгравидарная подготовка — это подготовка, которая требует обследования мамы и папы с целью, чтобы они дали нормальное, здоровое потомство. И очень отрадно, когда супружеская пара решила иметь детей. Они должны обратиться к семейному врачу или гинекологу, если не хотят открыться семейному врачу, — чтобы и мама, и папа были обследованы, сдали минимум тех анализов, которые смогут охарактеризовать здоровье будущих родителей.

Досвідчені лікарі закликають майбутніх мам та тат пройти так звану передгравідарну підготовку — нескладний комплекс діагностичних і, якщо потрібно, лікувальних заходів, результатом яких є підготовка організму до повноцінного зачаття, виношування і народження здорової дитини.

Лідія ГУМЕНЮК, акушерсько-гінекологічна служба ДОЗ ООДА
Не секрет, что здоровье нашей нации сегодня усугубляется. С каждым годом мы видим все больше патологий. У нас почти 80% беременных имеют анемию, многие имеют ТОРЧ-инфекции, которые могут перейти к будущему ребенку. Быстрыми темпами растет число больных с заболеваниями печени, почек, еще 10-15 лет назад мы не сталкивались с такими заболеваниями.

Якщо в мами, у першу чергу, або й в тата є хронічні захворювання серця, нирок, їх санують і підготовлять до бажаної та запланованої вагітності. Але може бути й так, що майбутні батьки не знають, що є носіями якоїсь інфекції, що прирече дитину на вроджений порок. Звичайно ж, треба спочатку підлікувати це захворювання, а потім планувати вагітність, кажуть лікарі.

Лідія ГУМЕНЮК, акушерсько-гінекологічна служба ДОЗ ООДА
Даже если рассматривать то, что сегодня у нас в геометрической прогрессии нарастают врожденные патологии у детей, пороки развития у детей, а также учитывая то, что 90% пороков развития у детей причиной имеют инфекции, о наличии которых у себя супружеская пара даже может не знать, — поэтому они должны обследоваться.

У питаннях планування сім’ї найбільше ускладнень виникає при вирішенні двох проблем. По-перше, діти мають народжуватися, коли їх планують – здорові та бажані. Зазвичай на долю небажаних дітей випадає негативне психічне навантаження, яке спричиняє ще й фізичні розлади. Друга велика проблема – це безплідність подружніх пар, які бажають мати дітей. Таких взагалі 10-15%, та переважній більшості з них можна допомогти сучасними засобами. А коли вже подружжя планує народження дитини, починати треба зі звернення до лікаря. І не у 12-ий тиждень вагітності, а ще до зачаття — задля обстеження стану здоров’я чоловіка і жінки. Можливі ускладнення краще усунути до початку вагітності, щоб захистити від них бажану дитину.

Комментарии закрыты