Тренінг «Як подолати політичну корупцію: інструменти для громадського контролю» 23 січня відбувся в Одесі. Експерти розповідали про Реформу політичних фінансів та важливість громадського контролю над нею. Також, такі тренінги пройдуть ще в 3 містах України. Детальніше про захід, далі у нашому сюжеті.
«Як подолати політичну корупцію: інструменти для громадського контролю». Під такою назвою 23 січня провели тренінг фахівці з питань політичних фінансів, експерти Центру політико-правових реформ та Громадського руху «ЧЕСНО». Головною темою стала — реформа політичних фінансів. Справа в тому, що в 2015 році було прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції», який включає звітування політичних партії до НАЗК про своє майно, доходи і витрати. Також політичні партії почали отримувати кошти з державного бюджету на свою діяльність.

Богдан Бондаренко, експерт Центру політико-правових реформ

 

Реформа дуже важлива і допомагає людям побачити хто насправді фінансує політичні партії, а тим політичним партіям, які не пройшли в парламент з 2019 року дає держава кошти для того, щоб вони могли розвиватися, створювати конкуренцію тим партіям, які є парламентськими. Проте, оскільки ця реформа була одною з вимог безвізового, так званого, пакету, то вона не була цікава владі, відповідно після 2015 року вона і не запрацювала в повну силу. Ми, центр політико-правових реформ , починали аналізувати все, що відбувається у цій сфері ще з 2015 і ми дійшли простого висновку, що, власне, діяльність державних органів, вона в цьому випадку є не такою, якою ми б хотіли, і повпливати на це реально важко.

На початку присутні написали тест для перевірки знань з даної теми. Далі тренінг містив у собі такі питання, як: загальні аспекти реформи політичних фінансів, громадський контроль за накопиченням та витрачанням політичними партіями коштів, а також аспекти вивчення звітів партій про майно, доходи, і витрати.

Ігор Фещенко, експерт Громадського руху «ЧЕСНО»

 

Насправді, чим більше людей буде знати, що, взагалі, ці фінансові звіти є, тим більше людей буде на них дивитися. Чим більше людей будуть, в якійсь мірі, фахово оцінювати ці фінансові звіти, і тим більше доносити інформацію з них до громадян, до своїх друзів, колег, писати матеріали, якщо це місцеві журналісти, або активісти. Тобто це інформація, яка є вкрай важливою. бо це одна із ключових речей, наприклад на виборах важливо знати, програму кандидата, його попередній досвід, чи він виконував свої обіцянки, чи він не був замішаний в корупційних історіях, і одна з головних складових — це питання джерел фінансування його компанії, чи політичної партії.

У січні та лютому тренінги «Як подолати політичну корупцію: інструменти для громадського контролю» проведуть ще у Львові, Харкові та Дніпрі. Тренінг відбувається в рамках проекту «Просування стандартів доброчесності та прозорості фінансування політичних партій в Україні», що реалізується спільно з Центром політико-правових реформ та Центром UA за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем.

Комментарии закрыты