Тижнева глава Пкудей починається віршем «Ось обчислення Скинії … що були перелічені за велінням Моше». Потім Тора повідомляє про кількість золота, срібла і міді, зібраного для роботи зі створення Скинії, і про те, як все це використовується. Коментатори Тори, такі, як Ібн-Езра і Рамбам, Абарбанель і Альшех, а також і інші пояснюють, що Моше-рабейну визнав за необхідне дати докладний звіт про всі пожертвування, які пройшли через його руки, і показати, що збирачі пожертв чисті перед Богом і народом Ізраїлю.

Раші пояснює: «У цьому розділі описані всі вагові міри принесеного в якості добровільного дару для скинії — срібла, золота і міді». Тобто Тора не прагне представити детальний звіт про всі дари і їх використання, але тільки вказати вагу основних пожертвувань. Тора говорить, що Моше, як відповідальний за будівництво Скинії, вів облік всіх внесків і пожертвувань, так що не було необхідності перераховувати всі елементи, матеріали та їх використання, а досить було взагалі вказати основні з них. Ці приклади показують, що Моше правильно враховував всі пожертви, як і годиться справжньому керівнику.

Одна з причин того, що Мішкан називається «Мішканом свідоцтва», полягає в тому, що «Скинія була в Ізраїлі свідченням того, що Святий, благословенний Він, простив Ізраїлю вчинене з золотим тільцем, бо Він дав Шхіні Своїй перебувати між ними». Однак навіть коли Бог простив євреїв, пляма гріха залишилась на них — деякі з них грішили фактично, а деякі як слід не протестували. Моше був єдиним євреєм, якого взагалі не торкнувся гріх золотого тільця. Він перебував на горі Синай і не мав нічого спільного з гріхом — навіть не міг «висловити свій протест» проти негідної поведінки євреїв. Коли він отримав приношення усього Ізраїлю та передав їх для виготовлення Скинії, це вже було пожертвування, абсолютно чисте від гріха золотого тільця. Воно не могло призначатися навіть для спокутування гріха. Саме тому тільки Моше міг насправді об’єднати всі приношення в суспільне майно і сприяти тому, що в світ опустилось Божественне світло — коли облако Шхіни опустилося на Мішкан і наповнило його своєю присутністю.

Комментарии закрыты