Ранок 7 липня. Моряки  у парадній формі вишукувалися в декілька рядів. У цьому році День військово-морських сил ЗСУ, співпав з проведенням міжнародних навчань «Україна- НАТО» Sea Breeze-2019, тому в урочистій церемоній  взяли участь  19 країн світу. Розпочалося свято за традицією —  з підняття прапорів та штандартів, а через декілька хвилин до церемонії долучився президент.

Під час своєї промови Володимир Зеленський згадав і про військовополонених моряків і про загиблих  внаслідок обстрілу автомобіля поблизу Водяного морських піхотинців-медиків. Їхню пам’ять вшанували хвилиною мовчання.

Володимир Зеленський, президент України
Ми працюємо і вдень і вночі, щоб повернути наших моряків додому. І я особисто роблю все, щоб слова про поверненя нарешті повернення перетворилися на міцні обійми з вашими хлопцями.  Шановні військові моряки від імені українського народу дякую за вірність присязі, стійкість відвагу і самовідданість .Бажаю вам чистих фарватерів, попутного вітру, повних парусів та сім футів під кілом.

Щодо приємних новин, то президент відзначив успіх переговорів під час візиту до Канади, а також анонсував зустріч  Міністра оборони Степана Полторака з канадською делегацією для  обговорення подальшого співробітництва у військово-технічній сфері. Завершилася промова Зеленського на ліричній ноті, словами з маршу Військово-морських сил України.

Володимир Зеленський, президент України

Хай завжди на морі буде штиль, а якщо проб’є сигнал тривоги, моряки підуть напроти хвиль  і піднімуть прапор перемоги . Слава Україні. Героям Слава!

Також в ході офіційної частини заходу моряки отримали нагороди та нові військові звання. А двом десантно-штурмовим катерам типу «Кентавр» були присвоєні імена «Станіслав» і «Малин». Окрім цього, 36 окрема бригада морської піхоти ВМСУ стала називатися ім’ям контр адмірала Михайла Білинського, а військово-морський ліцей — ім’ям адмірала Володимира Безкоровайного. Після нагородження Зеленський рушив на кораблі, а присутні в цей час могли бачити в небі парашутне та авіаційне шоу.

Олексій Неїжпапа, заступник командувача ВМС ЗСУ
Мали побачити штурмову аіацію це СУ 125, наша Миколаївська бригада, яка бере участь в Сі-бриз, також вертоліт армійської авіаіції, який, забезпечує навчання берегового компоненту і відповідно вертоліти морської авіації, які теж ви бачили тут.

Ще одним цікавим моментом свята стала церемонія передачі історичної реліквії — репліки меча Гетьмана Сагайдачного командиру однойменного  фрегата, що пройшла під девізом «Від Сагайдачного — до Сагайдачного». Копію меча виготовили українські майстри під керівництвом Дмитра Ейдера, батька одного з військовополонених моряків.

Сергій Гайдук, командувач ВМС ЗСУ у 2014-2016 роках
В рамках експедиції акцію від Сагайдачного до Сагайдачного. Цей меч, яким українці здобували свою незалежність буде зберігатися в компанії корабля, як символ мужності, звиттяги і надихання екіпажу на виконання бойових завдань. Чому Сагайдачний? Тому що Сагайдачний це флагман, Чому Сагайдачний, тому зо Сагайдачний це приклад для всіх.

Додамо, що нового голову Одеської облдержадміністрації в ході цього візиту президент Володимир Зеленський не представив. Хоча минулого тижня про такий можливий сценарій повідомляли деякі ЗМІ з посиланнями на власні джерела. Відповідаючи на запитання журналістів, Зеленський зазначив, що голову Одеської ОДА представить за тиждень. Нагадаємо, за поданням глави держави Кабмін ухвалив на цю посаду бізнесмена Андрія Андрейчикова.

 

Комментарии закрыты