Зараз на перехресті Прохорівської та М’ясоїдівської в Одесі, на трамвайних шляхах, проводиться заливка бетону на основу з арматури. А потім на нього покладуть зелені газони, які будуть довго утримувати вологу. У результаті вийдуть незвичайні трамвайні колії — зелені, екологічно чисті, тихі. Їх створюють в нашому місті за інноваційним чеським проектом, який вже відмінно показав себе в містах цієї країни. Об’єкт на Молдаванці 10-го липня з інспекцією відвідав Одеський міський голова Геннадій Труханов.

Геннадій ТРУХАНОВ, Одеський міський голова
Технология совершенно новая. Технология не дороже, а дешевле, чем применялась до этого. Во-первых, сроки гораздо меньше, производства меньше. И оно более удобное — конструкция плиты формируется непосредственно на месте.

Одесу та Чехію останні 5 років об’єднують тісні зв’язки, в тому числі саме в галузі модернізації комунального електротранспорту. І ось нова технологія: бетон заливається безпосередньо на місці будівництва колії, а не привозиться плитами, які потрібно б було потім ще підганяти. Це — ноу-хау чеських партнерів Одеси. При цьому використовуються власні, одеські, ресурси, робоча сила та матеріали. Як запевняють фахівці, реконструкція трамвайних колій на Прохорівській обійдеться місту в суму близько 160 млн грн.

Ян ЕЙЗЕНРЕЙХ, компанія BRENS EUROPE, Чехія
Эта технология во всех городах в Чехии: в Праге, Брно и многих других. И в Словакии, и в других странах Европы. Плита кладется на 50-70 лет, это внизу. А наверху рельсы на 20-25 лет. Ведь все-таки ездит трамвай, поэтому не дольше.

Додамо, в Україні така технологія безшумної колії застосовується вперше і, найімовірніше, одеський досвід вже скоро почнуть переймати інші українські міста.

Комментарии закрыты