8-го травня на Меморіалі 412-ї батареї відбувся мітинг-реквієм, присвячений Дню пам’яті та примирення, 76-й річниці перемоги над нацизмом. У цей день тут відбулося перепоховання останків воїнів, загиблих в роки Другої світової війни при обороні і визволенні Одеси.
Біля пам’ятника 250-ти загиблим донецьким шахтарям, які допомагали захищати Одесу від нацистів, — з усіма військовими та християнськими почестями поховані ще 15 учасників бойових дій. П’ятеро з них — моряки. Проект «Вахта пам’яті» діє з 2009-го року. За цей час пошуковими загонами військово-історичних клубів «Пам’ять і слава», «Військова доблесть» і «Варяг» були знайдені і перепоховані останки близько 550 бійців. З них 174 (з урахуванням сьогоднішніх перепоховань) – перепоховані саме тут, біля пам’ятника загиблим шахтарям.
Одеський міський голова Геннадій Труханов розповів, що одного загиблого вдалося встановити. Це рядовий з Житомирської області Кузьменко Павло Романович, 22-го року народження. Значився зниклим безвісти з березня 44-го року, тобто загинув при визволенні Одеси. Рідні загиблого воїна через 76 років після закінчення війни нарешті отримають похоронку, і на одного безіменного солдата стане менше, — підкреслив Геннадій Труханов.
Значимість такого заходу, за словами міського голови, в тому, щоб показати: це потрібно живим, щоб покоління бачило, що ніщо не змінить нашого ставлення до пам’яті тих, хто заслуговує на безсмертя.

Комментарии закрыты