За останнi часи, в Українi зiбралося багато стерeотипiв та клiше щодо роботи в IТ. Великi заробiтнi плати та можливостi, проте iнодi люди перебiльшують деякi факти, щодо цього. Що кажуть опитуваннi та як йдуть справи насправдi, далi в нашому сюжетi.

 

 Олександра Мельниченко, кореспондент

Зараз ІТ-індустрію вважають найбільш високооплачуваною і затребуваною професією в Україні. Адже, прес-служба уряду назвала ІТ-галузь сферою зі стабільною зарплатою вище середньої. Батьки прагнуть віддати дітей в ІТ-школи, люди змінюють свою сферу дiяльностi на IT, щоб заробляти мільйони. Але, на жаль, не всі потрапляють в Кремнієву долину і когось може чекати розчарування. Зараз ми спробуємо розвіяти міфи та сказати, де правда в «казковому світі ІТ«.

Ми вирiшили запитати у людей на вулицях мiста, що вони знають про Iнформацiйнi Технології. Але їх думки та здогатки знатно вiдрiзнялися одна вiд одної. Головні аспекти: Освiта, Заробiтня плата та Затребуванiсть. Почнемо з заробiтньої плати.

 

— Человек, который решил пойти работать программистом, например, интерн/джуниор, какую зарплату он может получать на начальном этапе?

— Я не знаю, на сколько сильно сейчас меняется мир, я давно это прошел. Но, в принципе, еще предлагают от 300-500 долларов. 

— От скольки, примерно, может начать зарабатывать программист?

— Айтишник? Нормальный?

— Да, сначала, первая его работа.

— От 10 000 грн. От 10-8к. 

— Хороший заработок, троечку-пятерочку зарабатывают.

— Долларов? И это сначала?

— Ну, не в начале, потом. 

— При хорошем обучении, при стараниях, можно начинать где-то… сколько… Обычно идет стартовая 500, потом подымают до 600, первый месяц идет испытательный срок, вроде.

— Сколько может человек без опыта работы, свое первое место, сколько он может зарабатывать, придя к какую-то компанию, например, джуниор с++ девелопер?

— Ну, начнем с того, что ты можешь зарабатывать столько, сколько тебе нужно. Выбирая те профессии ты можешь заработать столько, сколько тебе нужно. В начальном этапе, это в районе от 10-15 000 грн. 

— Ну, с плюсами это сейчас в Украине ситуация сейчас не скажу, смотря на полную ставку, пол ставки. Как себя покажешь, как тесты сдал, какая компания. Но, в среднем, это 15 000 минимум. Это в гривнах, в долларах точно не скажу. 800 это приемлемая ставка для программиста. 

На рахунок заробiтних плат, як ми казали ранiше, прес-центр уряду назвав працiвникiв IТ сфер з заробiтком вище середнього по Украiнi – а за даними Укрстата це 10,5 тис грн. Проте, якщо говорити про початкову зарплату програмiста, за сайтом dou.ua, все не так, як кажуть опитуванi. Для розробника без досвiду роботи, з, наприклад, знанням мови програмування С++, зарплата починається вiд 250- 350 долларiв, що переводячи на наш курс – вiд 7 до 9,5 тис грн. А ось з поширенням знань — цифри наближуються до сказаних опитуванними. Далi, перейдемо до освiти.

 

— Образование нужно программисту?

— Конечно, нужно. Но опять же есть самоучки, которые всю жизнь за компьютером сидят и учат всё. Есть люди, которые 5 лет изучают всё это в институте. 

— Что нужно знать программисту, чтобы работать и быть успешным?

— Желательно, конечно, иметь хорошие познания в математике. Это желательно, но не обязательно, можно работать программистом и без этих знаний. В целом, выбрать себе направление, их много. Выбрать правильно направление, которые в тренде находятся в современном обществе. И потом дальше начинать работу искать, первую свою позицию и дальше расти. 

— Математика – да, безусловно. А иностранный язык – это от того, куда ты поедешь уже. За границу, тому подобное, обмен опытом.

— Многие говорят, нужна математика, у тебя должно быть специальное образование. Ничего подобного, просто сиди и работай, у тебя всё получится.

Щодо вищої освiти, в IТ iндустрiї це спiрне питання. У бiльшостi вакансiй, з того ж сайту dou.ua, не зазначена наявнiсть диплома, проте чим вища посада, тим бiльше технiчних вимог. Стосовно  англiйської, вимагається майже всюди рiвень вiд intermediate, тобто середнє володiння. А з фундаментальних знань, архітектура всіх обчислювальних систем базується на дискретній математиці, тому знання в цій галузі значно підвищать рівень кваліфікованості фахівця. А що з затребуванiстю, за думкою людей?

 

— Их сейчас очень много будет. ИТ-технологии везде и через год-два. Как юристы – их много, так и айтишников сейчас много. И они будут не все востребовательны. Их будет очень много и бессмысленно ещё пихаться в эту тему, надо что-то новое. 

— Потому что, в текущий момент, это высокооплачиваемая профессия, к тому же люди предпочитают сидеть в офисах, чем заниматься каким-то более тяжелым трудом.

— Я могу сказать, что это перспективная отрасль сейчас для молодежи и туда можно устроится. Заводы умирают, все переходят на электронный оборот. В принципе, это очень перспективное направление для работы. 

У середньому вищi навчальнi заклади та IТ-школи в Одесi випускають приблизно по 200 учнiв на рiк з рiзних IТ-спецiальностей. Проте, якщо на dou.ua, або djinni.co –  сайтах з вакансiями для IТ-спецiалiстiв, переглянути вакансiї на рiзнi напрямки розробки та тестування, позначити вiдсутнiсть досвiду роботи, зi всiєї України залишиться близько 100 вакансiй з кожного сайту. Виходячи з цього, можна сказати, що конкурс на місце — великий.

Отже, пiдсумуючи, можна сказати, що професiї, повязанi з IТ, дcно прибутковiшi, нiж iншi, але не одразу, та вимагають великої працi, проте тут набагато бiльше нюансiв та особливостей, нiж думають люди. Тому не потрiбно гнатись за «легкими грошима» та вiянням моди, а обирати те, що дiйсно цiкаво.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован