Успіх. Його магія притягує всіх. Кожен хоче домогтися успіху в своєму житті. Що таке успіх, як його досягти, як стати успішним? Відповісти на ці запитання допоможе глава Хайєй Сара, в якій детально розповідається про слугу Авраама Еліезера, посланого привезти з Харана дружину для праотця Іцхака.

Тора розповідає в найдрібніших подробицях, що Авраам сказав своєму слузі, які він дав йому благословення, з чим Еліезер відправився у дорогу і що сталося після його прибуття в Харан. Тора повторює все це ще раз, коли Еліезер розповідає Лавану і Бетуелю, батькові і братові Рифки, ймовірної нареченої Іцхака, про те, що з ним сталося. Причина, по якій Тора докладно пише і повторює всю історію, наводиться в Талмуді: «Речі слуг праотців прекрасніші перед Господом, ніж Тора, вивчена їх нащадками».

Якщо порівняти те, як ця історія постає спочатку, з тим, як вона повторюється в Торі вдруге, можна побачити деякі розбіжності, які вимагають пояснень. Одна з відмінностей пов’язана з епізодом, коли Еліезер запитує Авраама: «Може бути, не побажає дружина йти за мною на цю землю. Повернути ж мені сина твого на землю, звідки ти вийшов?» Авраам відповідає: «Стережися, щоб не повернув ти мого сина туди! .. Господь, Бог небес … пошле Свого ангела перед тобою, і ти візьмеш жінку для мого сина звідти».

Дійсно, у випадку з Еліезером ангел пішов «перед ним», вся робота була зроблена ангелом. Він забезпечив миттєве переміщення Еліезера, сприяв тому, щоб Рифка вийшла з дому до прибуття Еліезера на місце, і влаштував так, що поки Еліезер молиться, ще до кінця його молитви, коли «не скінчив він ще говорити, і ось Рифка виходить… А її глечик на її плечі». Як тільки з’являється побоювання, що Бетуель хоче отруїти Еліезера, ангел відразу ж запобігає його загибелі. Протягом усього шляху Еліезера ангел йде «попереду нього».

Успіх — це дар Всевишнього, що нічим не обумовлений і не залежить від людської праці. Як було сказано про праведника Йосефа: «Всьому, що він робить, Господь дає досягти успіху…» Бог сприяв успіху Йосефа у всьому, що він робив. Так і Еліезер сказав до Лавана і Бетуеля: «Хоча я прибув за дорученням Авраама і сам повинен виконати доручену мені роботу, а ангел просто йде «зі мною», але насправді мені сказали, що ангел йде «переді мною», мені обіцяний «успіх», вищий дар для виконання покладеної на мене місії». І дійсно, коли Лаван і Бетуель почули ці слова, вони відповідали: «Від Господа йде це, не можемо говорити тобі нічого ані злого, ані доброго…»

Так як же удостоїтися успіху? Як стати успішним, де знайти такого ангела, щоб він йшов попереду? Щоб домогтися успіху, треба бути, як Еліезер, тому що «речі слуг праотців прекрасніші перед Господом, ніж Тора, вивчена їх нащадками». Людина повинна усвідомити і відчути, що вона «слуга отців» — Творця світу, праотців, праведників покоління. Поки вважаєш себе самодостатньою особистістю, то які б не були великі особисті якості, не зможеш проявити надприродну силу, при всій величі, бо обмежений людськими можливостями. Але Божественна сила — безмежна. Для того, щоб досягти успіху, щоб чудесним чином отримати цей дар небес, особистість не повинна виділятися, заважати отриманню цього подарунка.

Крім того, повинні бути «речі слуг праотців». «Речі» в значенні «молитва», на вірш «І вийшов Іцхак вести бесіду в поле» Талмуд стверджує «вийшов молитися». Треба знати і розуміти, що не можливо покладатися на власні сили, а треба молитися Богові.

І коли станемо як «слуги отців» і будуть в нас «речі слуг праотців» — доб’ємося успіху і удостоїмось того, що «Господь, Бог небес… пошле Свого ангела» перед нами і успішним зробить наш шлях. І буде супроводжувати успіх у всіх наших починаннях.

Комментарии закрыты