Події глави «Хайей Сара» свідчать про те, що життя нашої праматері триває навіть після фізичної смерті тіла. Вплив святості Сари і після смерті залишився таким же сильним, як і за життя, в повній відповідності зі сказаним в книзі «Зоар»: «Померлий праведник перебуває в усіх світах ще більшою мірою, ніж за життя».

Глава пояснює нам, що Сара бачила мету свого життя в тому, щоб її єдиний син отримав благословення Всевишнього, і його нащадки стали «народом священиків». За життя наша праматір всіляко підкреслювала праведність і переваги свого сина Іцхака. У цьому полягало все життя Сари.

Три події, про які розповідає тижнева глава, відображають звеличення народу Ізраїлю. Отже, вони, саме ці три події, є справжнім втіленням вічного життя Сари.

У печері Махпела до смерті Сари були поховані Адам і Хава, прабатьки всього людства, всіх народів. Проте, Авраам купує це місце для поховання Сари, і з цього моменту печера Махпела стає винятковою єврейської святинею…

Тепер сюди, на могилу Матері, приходить молитися Іцхак… Після Сари і Авраама там будуть поховані і сам Іцхак, і його дружина Рівка, Яків і Лея — праотці і праматері єврейського народу. І це свідчить про те, що справдилися молитви Сари про благословення її нащадків.

… Талмуд продовжує: «Поки потомство Якова живо, і він живий». Це означає, що коли сини Якова йдуть по дорозі Тори, вони приліплюються до Всевишнього. І хоча душа Якова вже давно покинула тіло — він живе в істинному розумінні цього слова. Це не фізичне життя, яке має кінець. Яків жив, приліплений до творця і виховував своїх дітей в дусі Тори. І його нащадки, їх праведність і чистота їх життя є доказом вічного життя самого Якова.

Справжнє життя вічне. Воно не припиняється з уходом з цього світу, воно продовжується в житті нащадків, у подіях, які відбуваються в цьому світі. З цієї точки зору саме події, що відбуваються після смерті, в значній мірі розкривають сенс життя людини. Таким чином, справжнє значення поняття «життя» — вічність.

Чому же потрібно навчитися у Сари? Тора пояснює: піклуючись про майбутнє дітей і онуків, необхідно досягти успіху в їх вихованні перш за все в питаннях духовних!!!

Коли виконуємо заповіді, вивчаємо Тору, дану Всевишнім, ходимо Його шляхами, а головне, своїм прикладом виховуємо дітей в традиції Божественного вчення, — тоді і ми, і нащадки наші, тому що приліплені до Творця, живемо в істинному розумінні слова. І тоді це життя — вічне. Так сказано: «А, ви, що тримаються Господа, Бога вашого, живі і сьогодні».

Комментарии закрыты