Глава Кдошім включає згадку про 51 заповідь з 613. Серед них є ті, які відносяться як до категорії «між людиною і Богом», так і до категорії «між людиною і людиною». Деякі заповіді пов’язані з плодами Землі Ізраїлю, подарунками бідним, законами жертвоприношень і багатьом іншим. При прочитанні тексту можна відзначити, що більшість цих заповідей Тора дає без яких би то не було коментарів, просто говорить, що треба робити, а що робити не можна. Однак у вірші про закони мір і ваг пояснюється, що ваги та гирі до них і інші мірні інструменти повинні бути абсолютно точними. Більш того, Тора при цьому згадує факт того, що Бог вивів євреїв з Єгипту: «Ваги вірні, гирі вірні, ейфа [міра для сипучих речовин] вірна і ін [міра для рідини] вірний будуть у вас. Я — Господь, Бог ваш, який вивів вас із землі Єгипетської».

Що особливого в заповіді мір і ваг? Чому, говорячи про неї, Тора згадує Вихід євреїв з Єгипту? Якщо звернутися до Талмуду, то можна побачити, що заборона неточних терезів накладається не тільки в зв’язку з тим, що приносить шкоду покупцеві, і не тільки тому, що таким чином відбувається крадіжка. Талмуд попереджає, що заповідь порушується з самого початку виготовлення неточних гир або іншого мірного інструменту. Рамбам пише: «Будь-який, хто тримає в будинку неточну міру, — порушує заповідь про міри».

Що ж поганого в неточних мірах, якщо навіть їх зберігання в єврейському будинку — фактично злочин? Справа в тому, що неточне зважування на духовному рівні відрізняється від будь-якого іншого типу крадіжки. Звичайне шахрайство людина робить, керуючись одним душевним поривом: вона хоче заволодіти майном ближнього. Людиною, яка порушує заповідь міри, керують одразу два протилежних душевних поривання. Сам факт, що вона вимірює і зважує — це турбота про ближнього. Цим людина підкреслює, що не хоче обдурити. Однак неточність ваг призводить на ділі до протилежного — вона краде у ближнього. Таким чином, це вже не просто крадіжка, а й вираз ступеня порочності, хитрості і підступності самого продавця. Саме через подвійний сенс, коли брехня постає в образі істини, Тора забороняє не тільки використовувати неточні міри, але навіть зберігати їх вдома.

Щось подібне містить історія Виходу з Єгипту. За те, що єгиптяни поневолили синів Ізраїлю, Бог покарав їх десятьма стратами. Однак єгиптяни могли б поскаржитися на те, що Всевишній несправедливо карає їх. Адже Він сам сказав Аврааму при укладанні заповіту поміж частинами розсічених тварин: «Знай же, знай, що прибульцями будуть нащадки твої в землі, яка їм не належить, і будуть поневолювати їх і пригнічувати чотириста років». Сам Всевишній засудив євреїв до рабства в Єгипті. Чому ж єгиптяни мали бути покарані за те, що поневолили синів Ізраїлю?

Рамбам пише: «Значить, з самого початку було визначено, що єгиптяни будуть творити зло. Чому вони були покарані? Тому що не було визначено для кожної людини окремо, що саме вона буде грішити. Так кожен з єгиптян, які гнобили євреїв і завдавали їм зло, — якби захотів, то не став би робити цього. Адже Всевишній не наказав утискати євреїв певній людині, Він лише повідомив Аврааму, що його потомству належить бути в рабстві в чужій землі «.

Дійсно, кожен єгиптянин знущався над євреєм свідомо, за своїм добровільним вибором, від жорстокості серця. В силу своєї порочності єгиптяни самі вирішили утискати євреїв, за що і були покарані. Тобто не за ту шкоду, яка була наказана Всемогутнім: «будуть поневолювати їх і пригнічувати». А покарані за свої злі наміри і порочні переконання, за жорстокість, за те, що вони вирішили знущатися над народом Ізраїлю.

І це схоже на заборону зберігання неточних мір і ваг. Тора не говорить, що заборонено наносити матеріальний збиток іншому єврею — це було написано в заповіді «Не вкради». Заборона ця стосується прояви порочності їх власника, подвійної моралі, яка є в самому факті наявності у єврея пристосувань для обману ближнього. Тому Тора і згадує тут про Вихід з Єгипту. Рамбам стверджує: «І кожен, хто заперечує заповідь мір, подібний до того, хто заперечує Вихід з Єгипту, бо звідти ця вказівка. А кожен, що приймає на себе заповідь мір, визнає Вихід з Єгипту, який привів до всіх вказівок».

Про народ Ізраїлю сказано: «сини ви Господа, Бога вашого». Тобто кожен єврей є сином Бога, «бо частка Господа — народ Його». Як же лихе начало може привести єврея до гріхопадіння, змусити його вчинити злочин? Лихе начало ніколи прямо не штовхає на порушення заповідей, не примушує до заподіяння явної шкоди — воно потихеньку нашіптує. І якщо лихому началу вдається проникнути в душу, воно приживається там і намагається підштовхнути до серйозних порушень.

Тому треба завжди мати «ваги вірні, гирі вірні», використовувати тільки «повну міру» протягом всього життя, і в духовній, і в матеріальній сфері. Єврей користає досконалу міру «ваг справедливості». Завдяки цьому сини Ізраїлю заслужили на Вихід з Єгипту і удостояться повернення з вигнання, яке в наші дні прийде незабаром.

Комментарии закрыты