У главі Тори «Вайєра» йдеться про народження Іцхака. Сам факт появи потомства в першій єврейській родині був дивом, адже і Авраам, і Сара були тоді вже в похилому віці. Але і після народження Іцхака чудеса не припинилися. Праматір Сара з подивом вигукує: «Хто б сказав, що стане Сара годувати дітей ?!!» Дивно, чому замість слова «дитини» Тора використовувала слово «дітей»? Хіба не одного лише сина народила Сара?

Ось як про це говорить раббі Шломо Іцхакі (Раші) — автор найбільш популярних коментарів до Тори: «У день бенкету, влаштованого Авраамом на честь Іцхака, дружини князів сусідніх держав взяли з собою грудних дітей, і Сара нагодувала всіх їх грудьми. Оскільки стверджували, що Сара не народила Іцхака, а підібрала підкидька, але вона довела протилежне!»

І далі Раші пояснює: «щоби навчити тебе: коли будь-хто просить милосердя для ближнього свого, сам потребуючи того ж, про що просить для іншого, то саме йому самому відповідають спочатку». Тобто, перш за все задовольняється прохання того, хто просить, стосовно його самого.

Любавічській Ребе в своїй бесіді про тижневу главу «Вайєра» говорить, що Бог хотів дати нам дуже важливий урок на тему любові до ближнього. Найкращий спосіб звернення до Всевишнього для задоволення наших потреб — це молитва про ближнього, потреби якого збігаються з нашими.

Коли необхідна допомога з Небес в чомусь, що дається з великими труднощами, наприклад, здобування засобів до існування, або будь-яка інше сокровенне і відчайдушне прохання, в молитві про свої неприємності добре також згадати про біди нашого друга.

Авраам отримав обіцянку від Всевишнього про те, що у нього народиться син. Але роки йшли, а у подружжя так і не було дітей. Тільки через 30 років, після того, як Авраам помолився і попросив, щоб Всемогутній Бог повернув Авимелеху (!!!) сили і можливість мати дітей, Всевишній виконав обіцяне самому Аврааму. У Авраама і Сари народився Іцхак.

Історія, про яку ми сьогодні говоримо, покликана навчити високому ступеню самовідданості любові до ближнього. Коли ми можемо забути про себе і молитися про те, щоб Всевишній послав таке необхідне нам благословення — перш за все, іншим людям, — то Бог допоможе нам і відповість на наші молитви, навіть раніше, ніж Він допоможе іншим. Бо молитва однієї людини за іншу приносить Богові велике задоволення, саме це спонукає Бога допомогти саме тому, хто молиться.

Часто люди скаржаться: «Я молюся і молюся, але нічого не змінюється!» Ребе говорить, що варто знайти того, хто має таку ж проблему, запитати його ім’я і ім’я його матері, і помолитися за нього. Тоді буде набагато більше шансів на те, що Бог відповість на наші молитви про допомогу. І навіть не має особливого значення те, про які саме інтереси інших людей ми піклуємося. Молитва за благополуччя або здоров’я ближнього відкриває потік небесної енергії, яка в першу чергу впливає на нас самих, а потім вже допомагає тим, про кого ми молимося.

Комментарии закрыты