Глава Тори БехукотАй, одна з двох в цю суботу, присвячена темі відплати: нагород і покарань. Виконання Божественної волі забезпечить все, до чого прагнемо і для чого так багато працюємо: безбідне і довге життя, здоров’я, гроші на прожиття, достаток, безпеку і мир. У той же час, повстання проти волі Творця призведе до повного руйнування життя у всіх його складових.
Дивно, але Тора зосереджується виключно на якості життя в цьому світі, але не говорить ні слова про нагороду в світі прийдешньому. Тора замовчує про те, що в кінці життя душа відділяється від тіла і піднімається в верхній світ, де отримує серйозну і важливу відплату: праведники насолоджуються Божественним одкровенням, а нечестивці отримують покарання.
Зрештою, іудейська віра заснована на припущенні, що цей світ — місце брехні і нечистоти, несправедливості і корупції, в яких насолоджуються нечестиві, а праведні страждають. А там, нагорі, здійснюється Вищий суд, Суд істини і справедливості: праведник отримає свою абсолютну нагороду, а лиходій буде покараний. Це єдине пояснення трагічного кінця раббі АкІви, яке призводить Талмуд: «Коли стратили раббі Аківу, був час читання Шма. Кати роздирали його плоть залізними гаками, а він брав на себе тягар Небесного царства. Сказали йому учні: «Учитель, хіба недостатньо?!!» Сказав їм раббі Аківа: «Усі дні життя мого журився я з приводу слів молитви Шма «всією душею твоєю», які означають, що треба любити Бога, навіть якщо у тебе забирають душу. Я казав: коли ж доведеться мені виконати це? Тепер же, коли довелося мені, хіба не виконаю?» Тобто, єдине пояснення питання про несправедливість цього світу — в тому, що реальну винагороду отримують тільки там, Нагорі. Чому ж тоді Письмова Тора ігнорує це?
Любавицький ребе пояснює, що Тора говорить про цей світ, щоб навчити цінувати життя. Потрібно розуміти, що є одне місце, яке важливіше майбутнього світу, і це… наш світ! Тут за кожним виконанням міцвИ йде шлейф духовного просвітлення в усіх світах. Люди, які насилу долають життєві негаразди, сподіваються досягти світу воздаяння і винагород. Однак тижнева глава передає протилежне повідомлення: «Тут відбуваються справжні речі, тут ви можете подолати зло і перетворити цей світ в житло для Бога».
А як же прийдешній світ? Всевишній обіцяє: «Якщо за законами Моїми ходити будете і заповідей Моїх дотримуватися і виконувати їх…» Він створить умови, щоб могли продовжувати виконувати Його заповіді, отримувати душевний спокій і свободу займатися Торою і осягати її мудрість.

Комментарии закрыты