В нашій тижневій главі  Ейкев говоритися про заповіді мезузи в уривку, який починається словами «І буде, якщо будите прислуховуватися до заповідей моїх », після чого Тора заповідає: «І напиши їх на бічних одвірках дому свого і на брамах своїх» .У наступному вірші Тора описує нагороду за дотримання заповіді про мезузу «Щоб множилися ваші дні і дні ваших синів на землі, яку Господь присягнув віддати вашим батькам». І про це говориться при описі Міцви в зведенні законів «Шулхан орух»: «Той, хто суворо дотримується її, продовжує свої дні і дні своїх дітей.»

Мезуза — не єдина заповідь, за виконання якої Тора обіцяє в нагороду довголіття. Також є думка, що саме вивчення Тори нагороджується довголіттям. Але міцва мезузи унікальна тим, що крім нагороди за її виконання є в ній додатковий особливий духовний зміст, унікальне, притаманне тільки мезузі гідність: вона захищає і охороняє будинок і його мешканців .Захист і охорона, які дають нам мезузи, — це не «нагорода »за виконання заповіді, як довголіття, але прямий результат самого існування мезузи, вся суть якої полягає в захисті і охороні.

Із зовнішнього боку на сувої мезузи пишуться літери — шин, далет, йод, які складають святе Ім’я — Всемогутній. Ці букви тлумачиться ще як скорочення від слів шоймер длатойт Ісраель (страж дверей Ізраїлю)

Таким чином, встановлення мезузи з думкою про те, що це робиться в ім’я Небес, як говорив Любавічеський Ребе, «з наміром виконати заповідь Всевишнього, яка наказуює  встановити охорону на вході в його будинок« — це і є бажане і правильне виконання заповіді мезузи.

Усвідомлюючи всю важливість цієї чудодійної сили, кожен єврей розуміє, наскільки потрібно намагатися зробити все, щоб кошерні мезузи були встановлені згідно Галохє, в кожному єврейському будинку. Адже саме завдяки суворому виконанню цієї заповіді «Бог охороняє тебе при виході твоєму і при твоєму вході відтепер і на віки вічні».

Комментарии закрыты