Свобода дана, але все зумовлено. У тижневій главі Ісро Тора досягає самої драматичної своєї вершини: Небеса відкриваються, і Голос Всевишнього розсікає простір світу. Господь оголошує перші дві заповіді, а Моше-рабейну продовжує і вимовляє інші вісім заповідей. Серед списку заборон найдовша і пронизлива — друга заповідь. Понад п’ятдесят слів Тора присвячує застереженню від ідолопоклонства: «Та не буде в тебе божеств чужих перед Моїм обличчям… Не роби собі статуї і всякої подоби з того, що на небі, вгорі, і що на землі, внизу, і що в воді, під землею». І в наступному вірші Тора продовжує застерігати від цього гріхопадіння: «Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я — Господь, Бог твій, Бог-ревнитель».

Захоплення ідолопоклонством зникло з західного світу. Ніхто в сучасному суспільстві не вірить в поклоніння сонцю і місяцю, дереву та каменю. Небагато людей вважають, що сонце і місяць або будь-яке інше творіння може забезпечити опади, здоров’я або гроші на прожиття. Що ж означає сьогодні попередження про ідолопоклонство?

Талмуд розповідає, що самі єврейські мудреці прагнули викорінити служіння ідолам у всіх його проявах. Саме вони скасували його. Так чому ж ми продовжуємо вести «вчорашні війни»?

Справа в тому, що заборона ідолопоклонства — це єдина заповідь, в якій Всевишній вказує, що вона дається назавжди. Тора додає два незвичайних слова аль поной — «перед Моїм обличчям»: «Та не буде в тебе божеств чужих перед Моїм обличчям». Яке значення цих слів? У своєму коментарі на цей вірш Раші наводить слова алохіческого мидраша Мехільта: «Поки Я є — то є вічно і нескінченно. Щоб ти не сказав: «Тільки тому поколінню була дана заповідь, що забороняє ідолопоклонство».

Рамбам пише: «У дні Еноша люди зробили велику помилку… Вони вирішили, що раз Господь створив зірки і небесні сфери для управління світом і помістив їх у небесах, і наділив їх пошаною, і це вірні слуги Його, наближені до Нього, — вони гідні вихваляння і звеличення, і гідних їм почестей». Люди покоління Еноша, безсумнівно, вірили в реальність Творця, але вважали, що Творець довірив Своїм помічникам силу впливу і вибір того, на кого впливати.

Цей вид ідолопоклонства до сих пір не зник. Сьогодні про це говорять так: «Я взяв найкращого адвоката, і він вирішить справу на мою користь», «Я записався на прийом до фахівця номер один і не турбуюся», «Я знаю помічника градоначальника, і він обіцяв, що все буде добре». Проблема в тому, що це ідолопоклонство більш спокусливо, ніж первинне. У той час, як легко зрозуміти, що неживий об’єкт, такий як сонце і місяць, не може сам щось вибирати, важко визнати, що жива людина не може зробити вибір, приносити нам користь чи навпаки. Але Тора каже: кожне рішення, яке приймає людина, будь то лікар, суддя або політик, — це рішення, поперше прийняте в вищих сферах відповідно до плану, розробленого Всевишнім в цьому світі. У той час як людина внизу — просто інструмент для виконання того, що визначено заздалегідь. Щомиті Творець заново надає мудрості серцю лікаря і проникливості серцю судді для лікування і здійснення справедливого правосуддя.

Цар Давид виявив цей підхід з найбільшою силою в найжахливіші моменти свого життя. Його син Авшалом підняв повстання проти нього і підбурював народ завдати шкоди своєму батькові. Давид був змушений покинути Єрусалим. Раптово перед ним і його прихильниками з’явився Шімі бен Гера, глава Санедріна, і почав кидати в них каміння і проклинати. Він кричав: «Забирайся, забирайся геть, вбивця і мерзотник! Звернув Господь проти тебе всю кров Шауля, замість якого ти став царем».

І сказав Давид Авішаю, своєму воєначальнику, і до всіх своїх слуг: «Ось, якщо може син мій… шукати душі моєї, то тим більше тепер дозволено це синові Біньямінову. Залиште його, нехай кричить… Може бути, щоб Господь побачить приниження моє і поверне мені добром за нинішнє його прокляття». Невже, Авішай, ти думаєш, що Шімі може нашкодити мені за своїм вільним вибором? Чи може він заподіяти шкоду тому, хто не засуджений згори? Шімі — просто посланник, що виконує жахливий вирок, який з волі Всевишнього виніс пророк Натан.

У цьому полягає основний сенс єврейської віри. Вірити не тільки в те, що Всевишній створив цей світ, не тільки в те, що Він залучений в усі земні справи, але і в те, що ніхто не може підняти руку або ногу без попереднього рішення згори. Перефразовуючи, можна сказати: «Свобода дана, але все зумовлено». Вірити в протилежне — один з видів ідолопоклонства, від якого застерігає Тора, і варто завжди про це пам’ятати!

Комментарии закрыты