У свято Рош а Шана читають в Торі і Афтарот про 3-х знаменитих єврейських жінок Сару, Рахель і Хану, які довгий час були безплідні, але потім удостоїлися народити синів: Іцхок з’явився на світ, коли Сарі було 90 років; молитва Хани була почута і вона народила пророка Шмуеля; Рахель також довго була безплідна, але потім завагітніла і народила Йосефа, а згодом і Біньоміна.
Приклад 3-х праведних жінок наповнює упевненістю в тому, що Всевишній почує наші молитви і відповість на наші прохання. Це схоже на те, що говорить Ребе про 3-х інших персонажів Тори: Ноаха, Авраама і Моше. На їх прикладі треба вчитися, як вести себе у важких ситуаціях.
Коли Всевишній відкрив Ноаху, що збирається навести на світ Потоп, і повелів побудувати ковчег, Ноаху навіть не спало на думку помолитися за своє покоління і спробувати врятувати його від загибелі. Коли Бог сказав, що збирається зруйнувати Сдом, Авраам тільки запитав: «Можливо, є п’ятдесят праведних всередині міста?» Він хотів врятувати місто в заслугу праведників, але ідея молитви за нечестивих навіть не прийшла йому на розум. Коли Господь після гріха золотого тільця сказав Моше-рабейну, що він хоче знищити народ, Моше зажадав пробачити всіх, в тому числі і нечестивих, і самовіддано додав: «І тепер, якщо пробачиш гріх, добре; а якщо ні, то зітри мене з Твоєї Книги, яку Ти написав».
В одній зі своїх бесід Любавицький ребе запитує: «Чому ми говоримо з засудженням про Ноаха?» — і пояснює, що це не для його наруги, а в повчання, що треба діяти не як Ноах і Авраам. Євреї після дарування Тори повинні діяти, як Моше.
У Торі йдеться: «І сказала Сарай Авраму:« Ось, утробу замкнув мені Господь … увійди до моєї рабині; можливо, постану через неї ». Сара не благає Всевишнього про дитину, а підкоряється вироку Небес про своє безпліддя. Праматір Рахель теж була безплідна, але в її поведінці спостерігається прогрес: вона просить Яакова помолитися за неї, але сама не молиться про дітей. Тільки після народження первістка вона просить у Бога ще одного сина. В історії Хани зовсім інший підхід, вона вирішила діяти сама і пішла молитися в Мішкан: «Господь Воїнств! Якщо Ти зглянешься на страждання раби Твоєї і згадаєш мене, і не забудеш Своєї раби, і даси Своїй рабі нащадка чоловічої статі, то я віддам його Господові на всі дні життя його».
Мудреці встановили читати на Рош а Шана 3 історії про Сару, Рахель і Хану, щоб навчити правильно вирішувати проблеми — не можна здаватися і не варто перекладати на інших те, що можна зробити самому. У кожного єврея є особистий зв’язок з Богом. Будь-хто може увійти в Храм Всевишнього і сказати молитву. Тора говорить: «Бо ця заповідь, що я сьогодні наказую тобі, не прихована вона від тебе, і не далека вона. Не на небі вона … і не за морем вона … але близько до тебе це слово дуже, щоб устами твоїми і серцем твоїм виконувати його». Всевишній закликає євреїв не впадати у відчай і не думати, що тільки праведники, які мають зв’язок з Небом, високо духовні люди можуть вивчати Тору. Ні, всім і кожному потрібно знати, що «близько до тебе це слово дуже». Тобто, Тора і молитва близькі, і все тому, що «близький Бог до всіх, хто закликає Його, до всіх, хто закликає Його в істині». Гарного і солодкого року.

Комментарии закрыты