Останній розділ тижневої глави Рей розповідає про заповіді, пов’язані з трьома святами — Песах, Шавуот, Суккот. Тора говорить про те, що коли єврейський паломник піднімається до Храму, він повинен принести свої пожертви на благодійність Про це сказано двічі. Спочатку: «І зроби свято Тижнів для Господа, Бога твого, з даниною від добровільно дару твоєї руки, яку ти даси, як поблагословить тебе Господь, Бог твій». І ще раз — через кілька віршів: «І не повинні з’являтися перед Господом з порожніми руками. Кожен по дару своєї руки, з благословення Господа, Бога твого, яке Он дав тобі».

Згадаймо перше благословення, яке вимовляємо читаючи біркат а-мазон, молитву, слова якої — основа закону, що зобов’язує вимовляти подячну молитву після їжі. У цьому першому благословенні називаємо Всевишнього Царем Всесвіту, «Який живить і забезпечує всіх і творить добро кожному». Бог годує і забезпечує всіх, в тому числі і бідних. Однак Всевишній не годує тих, хто живе в злиднях, зі Своєї долоні, але дає все необхідне їм через багатих. Бог дає людині більші суми грошей, але частина цих коштів насправді — для бідних. Всевишній використовує багатих як Своїх повірених. Довіряючи їм ці кошти з умовою, що вони будуть передавати необхідну частину бідним.

Іноді людина, яка не наділена великим багатством, може подумати, що кошти, які Бог дав їй, призначені тільки на її особисті витрати, для її родини, так що вона не зобов’язана виділяти з них гроші на цдаку.

Тому Тора наказує давати цдаку як добровільний дар «недова». Навіть якщо людина по мізерності коштів не зобов’язана давати милостиню, ви — єврей, а всі євреї повинні бути щедрими, тому робіть пожертвування, як данину вашого серця. Адже ви — нащадок Авраама — Авіну, якого Талмуд називає «щедрим». Готовність до надання допомоги — відмітна ознака потомства Авраама, про якого говорить Всевишній: «Обрав я його для того, щоб він наказав нащадкам своїм… творити добро і справедливість». Так будьте і ви так само щедрими, як ваш праотець!

У заслугу за пожертви, дані від щедрості душевної, єврей удостоїться подвійного благословення. І обіцяє пророк від імені Всевишнього, що народ Ізраїлю буде звільнений з цього, останнього вигнання, тільки за виконання заповіді про цдаку. «Ціон правосуддям буде викуплений, а ті, хто повертається в нього, — милосердям».

Комментарии закрыты