У тижневій главі Ваякгель Тора розповідає про те, як Моше повідомив народу Ізраїлю: «Дивіться, Господь покликав на ім’я Бецалеля … І наповнив його духом Божим, мудрістю, розумінням, і веденням, і всяким умінням … робити всяку роботу майстерну».

Повідомлення передається тими ж словами, що сказав Всевишній. А на початку глави Пкудей Тора знову згадує, хто виконав всю роботу з будівництва скинії: «І Бецалель … зробив все, що Господь наказав Моше». Що особливого було в цьому Бецалелі? Тора пише, що він мав «мудрість, розуміння, і ведення», але крім цього, йдеться про нову якість — «мудрість серця». Що саме називається мудрістю серця? Відомо, що мудрість знаходиться в мозку, а людські якості — в серці. Розум поміщається в голові, а почуття виходять з серця. В даному випадку на додаток до мудрості, розуміння та знання, Бог наділив Бецалеля ще однією якістю — «мудрістю серця», свого роду сумішшю розуму і почуттів.

Талмуд, приводячи вірш «Мудрий серцем прийме заповіді», говорить: «Нехай прийдуть наші вчителі і подивляться, наскільки любив Моше-рабейну заповіді. Весь Ізраїль займався мародерством, а він виконував заповідь». Коли євреї покидали Єгипет, Всевишній звелів їм узяти якомога більше золота і срібла у єгиптян. Він навіть благав синів Ізраїлю зробити це, тому що обіцяв Аврааму, що після вигнання його нащадки «вийдуть з великим маєтком». Бог просив Моше посприяти тому, щоб народ Ізраїлю взяв якомога більше єгипетських багатств. «І сини Ізраїлю зробили по слову Моше» А що в цей час робив сам Моше-рабейну? Тора говорить на початку глави Бешалах: «І взяв Моше кістки Йосефа з собою, бо Йосеф сказав синам Ізраїлю:« пом’яне, пом’яне вас Бог, і ви винесіть мої кістки звідси з собою». А зробити це було зовсім нелегко! Талмуд продовжує: «Звідки знав Моше, де похований Йосеф? Запитав про це у жінки ще з того покоління, яке спустилося з Яаковом в Єгипет. Вона сказала йому: «Залізну труну зробили єгиптяни і поховали Йосефа на дні Нілу, щоб останки його благословили води». Пішов Моше до Нілу, зупинився на березі і вимовив: «Йосеф, Йосеф! Прийшов час, про який говорив Всевишній і клявся: «Я звільню вас!» Прийшов час виконання клятви, яку дали тобі сини Ізраїлю, пообіцявши, що піднімуть тебе і поховають в Землі Ізраїлю. Якщо ти з’явишся сам — добре, якщо ні — я чистий від клятви, бо не можу знайти твою труну». І тут виплила труна Йосефа».

У той час, як народ Ізраїлю виконував веління Всевишнього забрати у єгиптян якомога більше срібла і золота, Моше був зайнятий пошуками труни Йосефа, хоча Бог не велів йому це робити, і Моше не був нащадком Йосефа, а походив з коліна Леві. Талмуд говорить, що в цьому проявилася «мудрість серця» Моше, його правильна духовна інтуїція, що і пояснює Любавичський ребе в своєму коментарі. Серце людини, пов’язаної зі Всевишнім, призводить її до правильної заповіді. Мудра серцем людина — це не той, хто після певних роздумів, зваживши всі «за» і «проти», приходить до висновку, як правильно треба вчинити в тій чи іншій ситуації. Це людина, якій інтуїція, пов’язана і з розумом, і з серцем, каже, що треба робити прямо зараз, навіть якщо у неї немає задовільного пояснення, чому вона повинна це робити.

Всі стикаються з подібними дилемами кожен день. Що вибрати: «єгипетські багатства» — благополуччя свого будинку (бо людина мусить дбати про свою сім’ю), або займатися вирішенням духовних проблем — порятунком «кісток Йосефа». Любавичський ребе каже: навіть коли справа стосується збору трофеїв у єгиптян, і це заповідь Всевишнього, яка повинна бути виконана, не треба забувати, що є більш важливе питання — веління Всевишнього, яке символізують «кістки Йосефа»… Це означає зробити все, щоб зблизитися з Йосефом покоління, осягати його вчення, дотримуватися його шляху і виконувати його накази.

Комментарии закрыты