У євреїв є давній звичай — благословляти дітей в суботу, Йом-Кіпур і перед хупой, вимовляючи вірші Тори з благословенням коенів. При цьому спочатку додають ще одне речення, яке дає точну модель виховання єврейської дитини. Дочку благословляють такими словами: «Так уподібнить тебе Всевишній Сарі, Рівке, Рахелі і Леї». А сина: «Так уподібнить тебе Всевишній Ефраїму і Менаше». Що, звичайно, спантеличує — як два сина Йосефа стали єврейської мрією? Адже не відомо жодної особливої ​​історії, пов’язаної з ними. Було б зрозуміло, якби в благословенні називалися імена Юди і Йосефа або Моше і Аарона, або Йонатана і Давида. Але в чому можна брати приклад у Ефраїма і Менаше? Особливо коли дівчатка отримують благословення зростати, як праматері народу — Сара, Рифка, Рахель і Лея. А в той же час, називаючи ідеал для хлопчиків, пропускають праотців, обходять засновників колін, і виявляється, що ідеальна модель єврея ховається тільки в четвертому поколінні від праотця Авраама — Ефраїм і Менаше. Що б це могло означати?

Насправді у цьому формулюванні благословення є важливе джерело. Покладаючи руки на голову онуків для благословення, Яаков каже: «Тобою буде благословляти Ізраїль, говорячи: «Нехай поставить тебе Бог як Ефраїма і Менаше». Раші коментує цей вірш так: «Бажаючи благословити своїх синів, людина скаже благословення, дане Ефраїму і Менаше. І скаже людина своєму синові: «Та поставить тебе Бог як Ефраїма і Менаше». Але це тільки збільшує подив: чому праотець Яаков, який удостоївся вчитися у свого діда і батька, велетнів нації Авраама і Іцхака, а також бачити прояви духовної сили Юди і Йосефа, встановлює, що єврейський ідеал знаходиться не серед його батьків і навіть не серед його дітей, а в майбутньому поколінні — серед його онуків?

На фарбренгені в суботу тижневої глави Вайєхі 1969 року Любавичський ребе вказав на чудове явище, пов’язане з особистостями Ефраїма і Менаше. Вони були першими дітьми, народженими у вигнанні і виросли без єврейського середовища, що оберігає і виховує. Хоча засновники колін теж народилися в Ханаані, вони росли у великій, згуртованій сім’ї, об’єднаній світлом праотця Якова. Однак Менаше і Ефраїм росли на самоті, в неєврейському оточенні в той час, як їх батько Йосеф керував найбільшим в світі царством. Можна уявити собі, які підозри народилися в душі Яакова, коли він спустився в Єгипет і почув від Йосефа, що у нього є два онуки. Напевно, його онуки виглядають так само, як їх єгипетські друзі і сусіди. Але, на подив Яакова, перед ним постали два скромних юнаки.

І уста Яакова вимовляють такі слова: «Тобою буде благословляти Ізраїль …» — я б хотів, щоб всі були такими, як ви. Якщо таких дітей можна виховати тут, в єгипетському вигнанні, то немає меж силі єврейської душі. Менаше і Ефраїм — цє гордий, енергійний іудаїзм, той, який приходить на вибір, а не з потреби, той, який долає навіть найбільші труднощі і доводить, що «народ Ізраїлю живий». Ніякі перешкоди не встоять на шляху хлопчика, який хоче бути вірним спадщині своїх батьків. І тому впродовж століть синів благословляють однаково: щоб послав вам Всевишній душевні сили, щоб бути вірними отриманому вихованню, долати труднощі і висвітлювати духовним світлом темні куточки душі і простору.

Комментарии закрыты