На Йом Кіпур євреї збираються в синагозі. Трапляється, що приходить людина, бачить  навколо себе багато тих, євреїв що  моляться і думає: «Тут є миньян, а талеси, Арон Акойдеш, Махзор, молитва, шофар … але, де ж сам Бог? Чому я не відчуваю того духовного підйому, якого я чекаю, який був у мене в попередні роки?!

Магід з Межирича каже, що наше завдання — шукати Всевишнього, і чим більше ми шукаємо, тим ближче ми підходимо до Нього, до такої міри, що Він дійсно буде «нашим Богом»

В молитві ми говоримо: Бог Авраама, тому, що Авраам 75 років шукав Бога. Він народився в будинку ідолопоклонників і по своїй волі пройшов довгий шлях  пошуків Творця. Він був готовий до самопожертви в ім’я цієї віри, хоча Всевишній не відкривався йому, а весь світ був проти нього, і всі сміялися над ним. Незважаючи ні на що, він пішов цим шляхом і в кінці, коли сталося диво, і в віці ста років Бог послав йому сина, Всевишній знову випробовує  його, звелівши принести найбільшу з жертв, яку тільки можна вимагати від людини — жертвоприношення Іцхока. Теж можна сказати про самих Іцхока і ​​Якова, які завжди шукали способи наблизитися до Бога, зустрічаючи на цьому шляху нескінченні прикрості і випробування.

У Моше — рабейну все було по-іншому. Пастухом ходив він зі своїм стадом по Синайській пустелі, коли раптово Бог відкрився йому в палаючому кущі і покликав: «Моше, Моше!». І в такий момент, коли сам Всевишній прийшов до нього і запропонував йому бути рятівником народу Ізраїлю, навіть тоді Моше сперечається і намагається переконати Бога, що треба б пошукати когось іншого на цю роль. Ми не говоримо в молитві «Бог Моше!» Тому що Всевишній шукав Моше, який сам нічого не зробив, щоб знайти Творця.

Любавічеський Ребе додає від імені Маніла, що іноді, якщо хтось дуже добре ховається, тому, хто шукає, може, нарешті, і набриднути шукати. Тому в Десять днів каяття ми звертаємося до Бога і просимо Його не приховувати надмірно «Своє обличчя» від нас, інакше, Боже збав, Його діти тут на землі можуть впасти у відчай  його знайти … І ми взмолюємо: «Отець наш, цар наш! Незабаром яви нам славу царства Свого, яви Себе і піднесися над нами на очах всього живого!

Так будуть почуті наші молитви,і да скріпить  Всевишній своєю печаткою хороший вирок про нас в книзі життя на прийдешній добрий і солодкий рік !

Комментарии закрыты