Минулого тижня в Одеському СІЗО сталося жорстоке вбивство 34-річного інспектора Олени Порошенко. 22 серпня озвучили перші результати розслідування цієї справи. Наразі, міністерство юстиції проводить службове розслідування. Начальник ізолятора та співробітники, які брали участь в обшуках, теж відсторонені. Подробиці — далі в сюжеті.

В Одесі представили перші результати розслідування жорстокого вбивства інспектора СІЗО Олени Порошенко. Для з’ясування всіх обставин вбивства призначено більше 10 додаткових експертиз, серед яких і судово-медична та судово-генетична. На період досудового розслідування 39-річного підозрюваного перевели в інший СІЗО, однак в якій саме не уточнюється.

Сергій Шайхет, слідче управління ГУНП в Одеській області

Проведені першочергові слідчі дії, проведено обстановка обставин подій чи по іншому слідчий експеримент, де підозрюваний показав всі обставини, як воно відбувалось. Також проведено ряд оглядів місць подій, де вилучені речові, які долучені до матеріалів кримінального провадження. Підозрюваний повністю розкаюється і повідомляє про хід всіх своїх дій похвилинно. Однак, в слідства є декілька версій, які органи досудового слідства бачать, які відпрацьовуються. Саме, що стосується мотивів.

Серед причин такого жорстокого злочину називають недбалість співробітників слідчого ізолятора, а також недостатня кількість інспекторів в СІЗО. В установі не вистачає 30% співробітників. Що стосується недбалості, то за цим фактом також ведеться службове розслідування.

Анатолій Ковтун, Південне упр. пенітенціарної служби України

На сегодняшний момент работает полностью следственное управление областной прокуратуры именно по этому факту; 2 человека из Генеральной прокуратуры, 2 человека по защите прав человека; также работает группа из 6 человек из Министерства юстиции. По факту этого уголовного дела изъяты документы, изъяты видеозаписи со всех камер, со всех мониторов и на основании всех этих записей, документаций и проводится служебное расследование.

Варто відзначити, в’язні одеського СІЗО поскаржилися на побиття після вбивства співробітниці установи. Факти жорстокого поводження з арештантами виявили і співробітники прокуратури спільно з представниками уповноваженого Верховної Ради. Однак керівництво пенітенціарної служби заперечує факти тиску на зеків.

Анатолій Ковтун, Південне упр. пенітенціарної служби України

Я повторюсь, проводится именно в рамках уголовного дела превышение полномочий, служебная халатность и расследуется по тем фактам так называемого избиения. Избиений сегодня не подтверждается ни осужденными, ни записями.

Крім того, на зустріч з керівниками пенітенціарної служби приїхали представники громадськості, деякі з них раніше також перебували в одеському СІЗО.

Во все времена в следственном изоляторе Одессы не соблюдаются нормы действующего законодательства питания заключенных, в том числе, которые должны питаться по особым мотивам: по состоянию здоровья, либо женщины беременные.

Активісти скаржаться на нелюдські умови утримання арештантів, тому мають намір налагодити систему громадського контролю.

Бьют, ломают, не дают воду, не дают лечение, когда люди умирают, когда люди «вскрываются». Вы знаете, что это такое? я на своей «шкуре» это почувствовал.

В обшуках в СІЗО брали участь близько 40 осіб з різних колоній і якщо факти побиття затриманих підтвердяться, то, обіцяють, всі будуть покарані.

Комментарии закрыты