Дитячий протитуберкульозний санаторій «Ластівка» існує вже понад 60 років і є єдиним закладом такого типу в місті. Тут, проходили лікування діти від 1,5 до 14, які перенесли туберкульоз, або ті, чиї батьки є носіями хвороби. Ще влітку «Ластівка» була повністю заповнена, сюди оздоровитись привозили дітей з інтернатів, неблагополучних сімей і навіть із зони АТО.

29 жовтня, до редакції нашого каналу надійшов лист від працівників санаторію. Персонал «Ластівки» буквально просив одеські ЗМІ про допомогу — санаторій раптово закривають на капітальний ремонт. Проте, як кажуть самі працівники — земля вже передана в приватну власність. Що не дивно, адже санаторій — дуже ласий шматочок землі: 4 гектари на Дачі Ковалевського, якраз навпроти моря. Опинившись в ситуації, коли «Ластівка» може зникнути з карти міста, працівники установи вирішили не мовчати і надати ситуації розголосу. Біля самого санаторію, розігрується незвична картина: спочатку навіть медсестер і лікарів, які не побоялися розповісти про свої побоювання журналістам — охоронець просто не випускає за межі огорожі. Каже, припис керівництва. Працівники «Ластівки» розмовляють з пресою через залізні прути.

-Также вас выпускают, вы сами не можете выйти и закрыть эту дверь?

-Вот, дана команда закрыть.

Наталія Білюкова, завідуюча лікувально-діагностичним відділенням

Такой информации конкретно о закрытии санатория у нас нет, но мы знаем очень много таких ситуаций, которые при закрытии капитальном на ремонт санаториев — потом они уже не открывались. Люди просто обеспокоены, не произойдет ли у нас ситуации, которая происходит со многими санаториями в городе. Поэтому, мы решили за помощью обратиться к вам.

Світлана Кравчинська, медсестра

Потому что вы же знаете какое наше общество. Бедные и богатые. Богатые лечат своих детей вы знаете где. Заграницей! А нашим детям, таким вот простым, лечиться негде. Тем более, наше общество такое. Эти матери, пьяницы, отцы. Мать заболела — отца нету. Мать сидит в деревне, ребенка не лечит и только заражает.

Ні для кого не секрет, що Україна — лідер по захворюванню на туберкульоз, щороку у 30 тисяч осіб в нашій країні діагностується страшний недуг. Після можливого закриття «Ластівки» постраждають насамперед діти, які змушені будуть повернутися додому або в інтернати, де належного лікування їм не дадуть.

Наталія Шевченко, медсестра

Сразу поняли что очередь дойдет до нас. В каком отношении — поспособствуют скорейшему закрытию. Потому что рядом находится детский лагерь «Связист», там на воротах висит «продается».

Наталія Карпухіна, старша медсестра

С 2011 года у нас вообще предписание на закрытие. К сожалению, санаторий не соответствует нормам пожарной безопасности.

Співробітники санаторію вклали роки життя і свої сили, заради того, щоб допомогти дітям, а зараз задаються питанням: куди працевлаштують більше 100 осіб персоналу «Ластівки»? Батьки також запитують — куди відправити дітей, яким потрібна профілактика туберкульозу або навіть лікування?

-Скажите, а что говорят о санатории?

-Ничего не известно, сказали что закрывают, куда нам теперь детей деть? Это единственный такой санаторий, куда мы можем своих деток отдать. А теперь закроют, что мы должны делать, как детей своих лечить?

-А откуда вы сами?

-Мы с Беляевского района приезжаем. 

-Вы забираете детей сейчас?

-Всё, нам позвонили сказали забрать, потому что закрывают. 

-Два раза на год они у меня здесь были.

-А что о санатории можете сказать?

-Санаторий замечательный, мы лечимся бесплатно два раза на год.

Ще в цьому році, тут був справжній куточок дитячого життя, а сьогодні в санаторії вже не знають чи буде і далі літати «Ластівка». Збори трудового колективу установи призначено на 31 жовтня, де працівники і дізнаються точну інформацію. Особливо відзначимо, що весь трудовий колектив, батьки та особливо діти для яких життєво необхідна саме ця земля біля моря для лікування, всі свої сподівання покладають на міську владу, яка на їх думку повинна вплинути на ситуацію, котра склалась навколо дитячого туберкульозного санаторію.

Комментарии закрыты