У Міністерстві охорони здоров’я поставлено завдання на 2019 рік — перехід на повний електронний документообіг. З цього приводу до Одеської академії зв’язку завітали експерти з 12 держав, аби обговорити роль та необхідність електронної системи охорони здоров’я. Детальніше про захід у нашому сюжеті.

2018 — рік впровадження важливих рішень в рамках реформування сфери охорони здоров’я в Україні. Без збудування електронної системи не можливо впровадження гарантій медичного обслуговування населення, кажуть доповідачі на експертному семінарі, що відбувся в одеській академії зв’язку. Координатор програм Фарід Нахлі запевняє, що ми йдемо у правильному напрямку та через 4-5 років, ця система запрацює на повну і для нас.

Фарід Нахлі, Координатор програм МСЕ для країн СНД

Сегодня мы провозим региональный семинар для стран Европы и СНГ по вопросам развития электронного здравоохранения. Этот семинар направлен на реализацию того потенциала, который информационно-коммуникационные технологии приносит таки в традиционную сферу здравоохранения. Результаты, которые мы стараемся достигнуть, это явный результат — послушать экспертов и обменяться мнениями. Такой не явный, но может больше важный — это чтобы здесь, на этой площадке, зарождались какие то контакты, зарождались какие то конкретные проекты, которые будут реализовываться на национальном уровне.

За словами доповідачів, Інформаційно-Комунікаційні Технології — це вже давно норма для розвинутих країн. Для нас, наразі, це новий та достатньо цікавий напрямок. Також, така система необхідна для подальшого впровадження медичної реформи в Україні.

Базіль Спиропулос, Директор лабораторії біомедичних технологій, Греція

Технічна сторона цього питання дуже важлива, оскільки зараз в госпіталях, лікарнях, дуже багато застосовується пристрої ІКТ, тому потрібно звернути особливу увагу на розробку таких пристроїв, які застосовуються повсюдно для того, щоб рятувати життя та для того щоб лікувати людей. Не секрет, що сьогодні тривалість життя значно зросла. На сьогоднішній день, це 70 років, але ми вже фіксуємо, що в деяких країнах це вже до 80 років. І, звичайно, ми розраховуємо, що тривалість життя буде зростати надалі.

Наразі, однією з ключових проблем впровадження системи є недостатній рівень розвитку людського потенціалу в цій сфері. Що робить такі семінари ососбливо актуальними.

Комментарии закрыты