Ненасильницьке спілкування – це метод, розроблений американським психологом Маршаллом Розенбергом, який ґрунтується на емпатії, що є основою педагогіки партнерства та відповідає принципу дитиноцентризму, який ліг в основу Нової української школи. Благодійний фонд «Карітас Одеса УГКЦ» організував та провів серію безкоштовних тренінгів для соціальних робітників і педагогів під назвою «Ненасильницьке спілкування у освітньому середовищі».

Володимир АКІМОВ, «Карітас Одеса УГКЦ»
Смысл тренинга в том, чтобы учителя научились или усилили свои навыки в формировании просьб вместо требований, например, просьб вместо претензий. Чтобы они научились отличать факты от оценочных суждений. И это для того, чтобы их работа с детьми была более эффективной, неконфликтной, без какого-либо насилия в общении.

Тренінг проводила Олена Мельник – практичний психолог вищої категорії Одеського ліцею «Ланжероновський», фахівець у галузі ненасильницького спілкування та розвитку емоційного інтелекту, тренер, арт-терапевт і медіатор.

Олена МЕЛЬНИК, психолог Одеського ліцею «Ланжеронівський»
Мы с участниками, шаг за шагом, пытались познакомиться, открыть наши чувства, наши собственные потребности. Потому что только пройдя этот путь, мы можем прийти к пониманию того, что нам нужно, а это может быть полезно и нужно другим людям. И, в свою очередь, дает нам возможность установить контакт искренний, открытый, человечный.

Галина, учасниця тренінгу
Я овладела умениями и навыками благодаря нашему тренеру Елене, которая очень умело вводила в теорию практические упражнения, которые психологу очень нужны. Особенно сейчас, когда в сложное время насилие у некоторых перехлестывает. А важно найти консенсус в общении «ученик-родители-учитель», и даже выйти из конфликта с конкретным решением. 

10 листопада відбулась заключна сесія тренінгу, що тривав з серпня до листопада, склав у сумі 72 години, і на якому тренерка представила свою авторську програму. Під час практичних занять соціальні робітники і педагоги одеських шкіл змогли оволоділи новими методами розв’язання конфліктів із урахуванням потреб сторін, вчились відрізняти факти від суджень, усвідомлювати переваги емпатії та якості стосунків без оцінок та критики, змогли відпрацювати навички діалогу. А все це допоможе зменшити кількість конфліктів у шкільному середовищі, роблячи його приязним для учнів.

Комментарии закрыты