Ніякої катастрофи: воєнний стан і курс гривні

Певні труднощі, але ніякої катастрофи. Воєнний стан, оголошений в 10 областях країни, змусить деякі галузі української економіки перебудувати свою роботу, певним чином вплине на життя громадян, але експерти заспокоюють: криза малоймовірна.

Так одразу після голосування українського парламенту у Міжнародному валютному фонді заявили: підстави для обмеження попередньо визначених обсягів співпраці з Україною відсутні. Причина ж падіння гривні на тлі введення воєнного стану — банальна паніка, і значної турбулентності для економіки очікувати не варто. Експерти наголошують: саме на цей період припадає сезонне знецінення валюти та пік витрат з державного бюджету. Всі ці умови створюють тиск на валютний ринок. І якщо в останніх числах листопада курс долара досяг позначки 28,4, станом на 13 грудня він становить 27 гривень 80 копійок. А тому існують припущення, що вже в кінці січня курс гривні може стабілізуватись. Якщо на нього не впливатиме наближення президентських виборів.

Щоправда, можуть бути проблеми з надходженням іноземної валюти до України — адже саме через заблоковані сьогодні порти Маріуполь та Бердянськ йде велика частина українського експорту.

Транспортні зміни. Чого чекати українцям

Певні зміни відбудуться в транспортній галузі. Через те, що азовські порти України в цих умовах залишаються заблокованими, транспортна мережа півдня та сходу отримає додаткове навантаження через військову логістику. А потоки з південно-східних регіонів будуть більшою мірою переорієнтовуватися на залізницю та на чорноморські порти України.

Найактуальнішим питанням все ще залишається «Як воєнний стан вплине на життя звичайних громадян України?» Експерти наголошують: розмір ані пенсії, ані мінімальної зарплати, ані соціальної допомоги, жодним чином не зміниться. В цій ситуації знову ж таки важливу роль грає сезон: саме наприкінці року зростають ціни на продукти харчування — а тому зменшуються реальні доходи населення. Так, наприклад, за останній рік головна новорічна страва — салат олів`є — подорожчала на 15%. На стільки ж напередодні свят зростають ціни на більшість продуктів. Але це відбувається щороку.

Існують побоювання, що в областях, де введено воєнний стан, може бути заморожена або втрачена частина бізнесу. Це може призвести до того, що люди втратять роботу.

Фахівці наголошують: які б не були умови чи поступки, воєнний стан для країни не може пройти абсолютно непомітно. А тому навіть в тому випадку, якщо його не будуть продовжувати, в України піде кілька місяців на те, щоб оговтатись. І навіть за відсутності воєнного стану, перший квартал 2019-го року буде провальнішим, ніж міг би бути.

Комментарии закрыты