До Дня Соборності України в історико-краєзнавчому музеї відкрилась виставка Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України, яка розкриває вікову історію  одного з основних символів країни.    Виставка створена Українським інститутом національної пам’яті у співпраці з Центром дослідження визвольного руху та видавництвом «Родовід». Вона є важливою ланкою інформаційно-просвітницької кампанії з реалізації плану заходів відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 рр., вшанування пам’яті її учасників та виконана у пересувному форматі.
До Дня Соборності України в історико-краєзнавчому музеї відкрилась виставка Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України. Державний герб – це символ, який презентує країну як суверенну незалежну державу. Він зображується на офіційних документах, печатках, грошових і знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках державних установ.  На 21 банері розкрита вікова історія Державного герба України.

Юрій Слюсар, заст.директора музею

 виставка висвітлює етапи роботи герардистів. Саме тоді, 17.18. 19 і потім треба було визначитись , які символи повинні бути, яким повинен бути герб.

Тризуб – знак Київської Держави часів Володимира Святого став одним із головних атрибутів незалежної Української держави, а також важливим маркером української національної ідентичності.

Юрій Слюсар, заст.директора музею

 Він зайняв місто в якості малого герба на початку 1918, далі розробляли и середній і великий герб України, військову символіку. Це все мало велике значення саме для згуртування українських сил.

Упродовж усього 20 сторіччя Тризуб надихав митців на створення його художніх інтерпретацій. Роботи Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Миколи Битинського та інших художників дають можливість простежити еволюцію державного символу від часів Русі до сьогодення.

 Мирослав Мосюк, патріот України

коли дивишся проекти гербів, які вони були здоровенні, з красотами. Кричевський зробив лаконічний герб. Він має тяглість, тоб то спорідненість і продовжуванність з давніх давен.

До речі, така виставка відкривається по всіх обласних центрах України і потім відповідним чином вона буде демонструватися по районах, зокрема Одещини. В історико-краєзнавчому музеї експозиція відкрита до 23 лютого.

 

Комментарии закрыты