Одеса — це багатонаціональне місто з привабливою атмосферою і архітектурою, цікавою історією, традиціями і культурою. Саме тому в  нашому місті проходить серія лекцій про історію, традиції та культуру Одеси, її мультинаціональність та колоритність. Почалася серія з лекціі про внесок поляків в розвиток Одеси. Детальніше про перший захід, далі.

Представники понад сотні національностей проживають в Одесі, і кожна з них внесла свій вклад у її розвиток. Благодійний фонд «Карітас Одеса УГКЦ» організував серію лекцій про незабутню Одесу, на яких йдеться про внесок поляків, греків та німців в розвиток нашого міста. Лекціі проходять в рамках проекту “Зміцнення соціальної згуртованості”.

Володимир Акімов, «Карітас Одеса УГКЦ»

Во первых, сейчас в Одессе проживает очень много внутренне перемещенных лиц, переселенцев с других регионов, с проблемного региона Украины. И за частую, эти люди, приезжая сюда, как то ограничены в том, грубо говоря, чем им заняться. Почему они ограничены? Они не знают, что есть. Человек приезжает в новый город, у него нет времени что-то искать, ему нужно устраиваться жить и работать. И мы стараемся предоставить людям возможность, не особо парясь, грубо говоря, за короткий срок узнать много нового.

Перша лекція відбулася 12 лютого та була присвячена «Полякам в Одесі». За словами краєзнавця Олександра Стадницького, внесок цієї нації — не малий, адже, наприклад,  приблизно 60% будівель міста створили саме польські архітектори. Також, в Одесі бували та працювали відомі польські письменники.

Олександр Стадницький, краєзнавець, екскурсовод

 

Нужно знать историю своего города, нужно понимать чем была Одесса, из каких ингредиентов она складывалась, ведь Одесса очень интересный город, многонациональный. И вот польский писатель Игнацы Юзеф Крашевский говорил, что Одесса это город не восточно-европейский, но ещё и не западно-европейский. То есть у нас уникальная культура и мы должны  понимать как она образовалась и это ведь очень интересно. Во многом может определить и наше будущее.

Лекції повячені грекам та німцям відбудуться 19 та 26 лютого. Потім, бажаючих очікує тематичний квест Одесою. А по завершенню, 13 серпня, відбудеться фестиваль короткометражок на Одеській кіностудії, присвячений культурам та багатонаціональності міста.

 

Комментарии закрыты