Не долар впав, а гривня подорожчала. Так коментує зміну курсу економічний експерт Сергій Фурса. І зазначає: минулого року була та ж сама ситуація.

Сергій Фурса, економічний експерт

Тобто це сезонні коливання національної валюти, яка підтримується, як і минулого року, перше, це прихід іноземних інвесторів, які купують ОВДП. Друге — це початок сезону посівної, яка вже не за горами, і аграрії починають продавати долари. Сукупність цих факторів призводить до звичного сезонного подорожчання гривні. Насправді, коливання цього року менші, ніж минулого року. Тому що якщо ми згадаємо минулий рік, то на кінець січня курс був 28,8.

Таке подорожчання гривні, звісно, впливає на вартість імпортних товарів. Але оскільки це сезонні коливання і середній курс не суттєво змінюється рік до року, то не варто очікувати значних змін у вартості продуктів.

Сергій Фурса, економічний експерт

Зміна сезонного тренду відбувається десь в червні, на початку липня. Так, ще кілька місяців гривня буде або на цій позначці, або трошки сильніша, тобто це в період сильної гривні. Потім, коли ми входимо в друге півріччя, ситуація змінюється.

Щодо загальних прогнозів на 2019 рік, експерт зауважив, що курс гривні і долара буде змінюватись в межах сезонних коливань. Однак якщо не буде ніяких форсмажорів і Україна залишиться в програмі МВФ, курс залишиться стабільним.

Комментарии закрыты