Напередодні 11 нісана, Дня народження Сьомого Любавичського ребе Менахема-Мендла Шнеерсона, — в одеській громаді Хабад відбулось свято бар-міцва або свято на честь хлопчиків-учнів школи Хабад, яким виповнилось 13 років.

Фішел ЧИЧЕЛЬНИЦЬКИЙ, заступник головного рабина Одеси і Півдня України
Ежегодно в преддверии Дня рождения Любавичского ребе мы отмечаем бар-мицву учеников школы Хабад, которым исполняется 13 лет. Это мероприятие неспроста приурочено к Дню рождения Любавчиского ребе. Он всю жизнь посвятил еврейским детям, еврейскому воспитанию потому, что не может быть полноты радости, пока есть хотя бы одна еврейская душа, которая оторвана от своего народа.

Однією з найбільш важливих «станцій» на життєвому шляху є той момент, коли єврейський хлопчик, якому виповнилося 13 років, приймає на себе «тягар» Тори і виконання заповідей, стаючи повноправним членом Дому Ізраїлю. У цей момент він стає «бар-міцва», буквально — «син, який виконує заповіді». До 13 років хлопчики можуть дотримуватися заповідей за своїм бажанням або тому, що їх привчають батьки. А з 13 років виконання заповідей стає обов’язком — разом із правом читати Тору та молитися в міньяні серед дорослих чоловіків. Тому спеціально для хлопчиків-бар-міцва у святковий день винесли Тору.

На святі також дали одній із учениць школи Хабад єврейське ім’я, якого у неї поки не було. Для цього прочитали спеціальну молитву.

Після читання Тори і молитов до хлопчиків і чоловіків приєдналися дівчатка і мами — розпочалася святкова концертна програма, яку підготували учні школи Хабад для бар-міцва.

Даніель
Много радости! И в этот день я начинаю отвечать за свои поступки. Поздравляю всех, кому сегодня исполнилось 13 лет, моих одноклассников и друзей. Желаю им тоже счастья и здоровья!

Естер, Міхаель та Йосеф-Іцхак
Это большая радость и большая честь, и чувство, что сын стал уже взрослым.
Огромная благодарность общине, ребе Вольфу, ребецн Хае Вольф за то, что у нас есть возможность сегодня участвовать в таком прекрасном празднике. Огромное чувство благодарности. 
Я пожелаю сыну, чтобы в свой праздник совершеннолетия он стал настоящим мужчиной, отвечающим за свои поступки. И удачи во всем, что он задумает.
Я готовился пару месяцев: учился надевать тфилин, повторял молитвы. Делал все, чтобы стать настоящим хасидом.

У подарунок від головного рабина Одеси та Півдня України Авраама Вольфа бар-міцва отримали книгу — пасхальну «Агаду». Книга — традиційний презент в громаді для бар-міцва, тут вважають, що кожна дитина повинна принести додому єврейську книгу — і додати духовного світла у свій будинок.

Фішел ЧИЧЕЛЬНИЦЬКИЙ, заступник головного рабина Одеси і Півдня України
То, что в нашем городе открылась еврейская школа, то, что существуют программы для еврейских детей и молодежи — это было желание Любавичского ребе. Ребе всегда говорил, что человек внутри общины никогда не пропадет как еврей. А человек, который оторван от общины, может пропасть. У Ребе была мечта и сегодня мы воплощаем эту мечту в жизнь.

Бар-міцва і їх шкільні друзі на святі взяли участь в інтерактивних конкурсах і отримали цінні призи напам’ять. Також для всіх відбувся майстер-клас, на якому і хлопчики, і дівчатка вчилися прикрашати печива кондитерською глазур’ю — а потім з апетитом куштували свої витвори кулінарного мистецтва. Яскравою святковою піснею привітали бар-міцва хлопчики з хедера громади Хабад.

Комментарии закрыты