Повторне голосування на виборах Президента України 21 квітня відбулося у конкурентних умовах без масштабних порушень, хоча мали місце ряд випадків недотримання процедури виборчого процесу, розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА. Були зафіксовані такі випадки спостерігачами й на Одещині.

Анатолій Бойко,  голова Одеської обласної організації ВГО «КВУ»
Разом з цим ми фіксували окремі порушення, які стосувалися протидії в здійснення спостереження за виборчим процесом, в порушенні процедур проведення підготовчого засідання та відкриття дільниць, в фотографуванні бюлетеня, в наданні бюлетенів без паспорта, без необхідних документів в здійсненні впливу на виборців з точки зору схилити їх голосувати за того, чи іншого кандидата і в порушення права виготовлення протоколу про підрахунок голосів

Зокрема, ОПОРА зафіксувала ознаки примусового голосування на спеціальній виборчій дільниці № 510523  в «Одеській обласній психіатричній лікарні №2».

Анатолій Бойко,  голова Одеської обласної організації ВГО «КВУ»
Це було проявлено в тому, що деякі виборці після того, як вони голосували, вони підходили до однієї з медсестер і звітували про те, за якого кандидата вони голосували. Ми звісно викликали поліцію і наполягаємо на тому, що це має бути внесено, по цій ситуації має бути відкрите кримінальне провадження.

Окрім цього, представники ОПОРИ в межах усієї України на основі даних з перших протоколів дільничних виборчих комісій  проводили паралельний підрахунок голосів.    

Анастасія Матвієнко, експерт Громадянської мережі ОПОРА
Кандидат Володимир Зеленський завоював 73, 2 відсотків голосів громадян з похибкою 1, 5 відсотків.  Петро Порошенко 24, 3 відсотки з похибкою 1, 5 відсотків і недійсними визнано приблизно 2, 5 тисячі бюлетенів громадян.

Що стосується передвиборчої кампанії, то під час другого туру в Одеській області спостерігалася  низька агітаційна активність, значні її прояви були зафіксовані лише в обласному центрі. А саме поширення зовнішньої реклами кандидата Володимира Зеленського та роздача друкованих матеріалів про кандидата Петра Порошенка.

Комментарии закрыты