У реабілітаційному центрі, який заснував Борис Литвак, лікують дітей з руховими порушеннями внаслідок органічного ураження нервової системи. Для батьків і персоналу тут за щастя, якщо вдається поставити дитину хоч трохи на свої власні ніжки, хоч трохи розжати її захоплені спазмом кулачки, аби вона себе обслуговувала. І хоча б на декілька сантиметрів, але стала ближча до життя своїх здорових ровесників… 15-го травня Театральна студія імені Гоголя, точніше її молодша група «Моя Любов» — виступила для пацієнтів центру Литвака, у Будинка з Ангелом, й показала прем’єру «Муха-Цокотуха». Середній вік артистів — 6 років, але вони грали як великі актори й хвилювались теж по-дорослому.

Адель, виконавиця ролі Мухи
Я играю Муху-Цокотуху. Мне нравится персонаж и я хочу быть актрисой.

Федя, виконавець ролі Комара
Мне нравится Комарик. Потому что он сражается и спасает кого-то.

Олександр ПОТОЧНИЙ, керівник Театральної студії ім. Н.В.Гоголя
Вдруг ребенок, как цветочек, раскрылся у тебя на глазах. И ты понимаешь, что не зря это делаешь и, может быть даже, не зря живешь. Мы здесь не первый раз и я знаю, то, что мы делаем, очень нужно и полезно. Наши дети все время будут выступать в детских домах, больницах. Думаю, что наша студия делает очень важную штуку — кроме актерского мастерства мы воспитываем личности, воспитываем людей.

Тільки 20 хвилин йшла яскрава розповідь про знамениту корнійчуковську Муху зі сцени. Але скільки емоцій з приводу її пригод, яка величезна радість після її звільнення з тенет підступного Павука — і в артистів, і в глядачів! В ці хвилини хвороба від них теж відступала, як злодюга-Павук під натиском Комара-Переможця.

Фауст МІНДЛІН, керівник відділення арт-терапії Центру
Они заблокированы, спастика и другое. Но положительные эмоции снимают эти вещи. И возникает некая гармония, в том числе, и в теле. Здесь настоящий театр. Здесь воспитывают актера, театральную культуру, они по-настоящему занимаются театром. Это настоящая, чистая радость искусства, которой эти дети делятся с нашими детьми. И от этого они гораздо симпатичнее и полезнее.

В Дитячому реабілітаційному центрі імені Бориса Литвака численні спеціальні лікувальні процедури доповнює арт-терапія або лікування мистецтвом. І тут можна побачити чудо — хвора дитина робить свої перші кроки, а також вчиться відчувати красу навколишнього світу. І хоча Муха студії імені Гоголя лише Муха-Цокотуха, Золотава чепуруха, але якщо її дарять відкриті дитячі серця іншим дитячим серцям — вона спроможна на диво. І в залі немає хворих чи не хворих дітей, а усі просто діти.

Комментарии закрыты