Нашумілий серіал американського телеканалу НВО про Чорнобиль звернув увагу як світу, так і українського суспільства на трагедію, що сталась в 1986 році. Для відповідей на найбільш популярні запитання про радіацію, її шкоду і заходи, що дозволяють виявити радіоактивне випромінювання прямо вдома, у Держпідприємстві «Одесастандартметрологія» 12 червня провели зустріч з начальником випробувальної лабораторії радіометрії та ліквідатором аварії на Чорнобильській АЕС. Що саме цікавого розповідали нашій знімальній групі — далі в сюжеті.

Поговорити про наслідки масштабної катастрофи на Чорнобильській Атомній Електростанції та безпеку життя громадян у сьогоднішній час, 12 червня, вирішив начальник випробувальної лабораторії радіометрії і спектрометрії, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС — Олександр Стариш. Так, він почав з того, що наслідки аварії на ЧАЕС ще не одне століття будуть бентежити світ, зокрема, їздити туди на екскурсії, за словами спеціаліста, не можна, адже там до сих пір лежать небезпечні радіоактивні ізотопи.

Олександр Стариш, нач. випробувальної лабораторії радіометрії

Чернобыль посетили на сегодняшний день уже 89 тыс. туристов. Около 20 тыс. украинских и 60 тыс. зарубежных. Но никто ничего не говорит этим туристам, что в Чернобыльскую зону ездить нельзя в ближайшие 25 000 лет. Почему? Потому что физика такова, что когда произошла авария на ЧАЭС в окружающую среду было выброшено 426 радиоактивных изотопов. Самые страшные радионуклиды, которые там есть и которые будут вызывать массовые онкозаболевания в Украине это Америций 241 и Плутоний 239. Об этом в Украине никто не говорит, потому что эта информация очень болезненная.

Так, Плутоній буде жити 24 360 років, отож його пил осів у різних місцях небезпечної зони надовго. Потрапляючи в організм людини, каже Олександр Іванович, такий пил буде просто з роками повільно його вбивати. Зокрема, якщо говорити про місця далекі від зони відчуження, то небезпека радіації існує всюди.

Олександр Стариш, нач. випробувальної лабораторії радіометрії

Фон на планете меняется, в вашем местонахождении. Вы можете выйти на улицу и стать и там, где вы стоите на асфальте, может быть фон в 2 раза больше, чем здесь у меня в лаборатории. У меня в лаборатории мы измеряем фон еженедельно, записываем, у нас все спокойно. Как говорил Дмитрий Иванович Менделеев, чтобы быть в безопасности — надо мерять. Там, где начинается измерение, там начинается порядок.

Загалом, аби дізнатися рівень радіації у себе вдома, можна звернутися до спеціальної лабораторії, що займається вимірюванням таких показників. За словами Олександра Івановича, після катастрофи на ЧАЕС в кінці 80-х та на початку 90-х років було впроваджена обов’язкова перевірка радіаційного фону в школах, дитсадках та інших установах. Але сьогодні, нажаль, навіть після 20 років писання листів науковця до міськради, цього не роблять і влада цим питанням так і не зацікавилась.

Комментарии закрыты