Невеликий дощ і вже необхідно підставляти відра та корита. У такому стані понад рік тому перебував так званий Серебряківський зал Одеського художнього музею. Полікарбонат, який покривав дах з 70-х років просто розстріскався, внаслідок чого вода почала текти через світовий ліхтар.

Олександр Ройтбурд, директор ОХМ
Стаяла недопустимая сырость, летом была недопустимая жара, работы отсыревали, работы пересыхали ну и создавало опасность того, что пол начнет гнить.  Разумеется, что терпеть этого было нельзя, мы добились разрешения на проведения противоаварийных работ и весь зал был приведен в порядок на небюджетные средства

Ремонтні роботи, кошти на які надали меценати, розпочалися у вересні минулого року. Наразі в музеї замінили полікарбонат та встановили новий ліхтар, який перешкоджає потраплянню прямих сонячних промінів, через що влітку не так спекотно. Встановлений також  новий кондиціонер та музейне освітлення. Але головне в усій цій історії те, що картинам тепер нічого не загрожує.

Марія  Целова, куратор ОХМ

Сейчас мы можем наблюдать, что с фонарем все в порядке, он также пропускает солнечный свет, ну соблюдены все условия для того, чтобы все экпонировалось в нужном уровне. Конечно мы здесь проводим бесчисленное множество меропрятий, образовательных встреч, лекций, в том числе здесь есть рояль и например наш друг виртуозный пианист Андрей показ здесь проводил концерты, я надеюсь, что эта традиция сохранится и мы будем поддерживать такой уровень.

На сьогоднішній день зал завершений не повністю, а його концепцію переглянуто.  Він стане модерністським, що означає в перекладі з латині сучасний або недавній. Частина робіт  вже перейшла до інших музейних кімнат,  а частина взагалі покинула експозицію.  Зміниться і сама назва залу.

Олександр Ройтбурд, директор ОХМ

Зал сохранит свое название Серебряковский до того момоента, когда мы оденем работы нашего великого земляка Василия Кандинского в достойные рамы.
И с того момента когда Кандинский займет свое место на стене в достойных рамах, это будет зал Кандинского

Через півтора року планується розпочати капітальний ремонт всього музею. Адже будівля була збудована у 1827 році. З тих пір, наприклад, не змінювалися перекриття, що створює небезпеку під час великого скупчення людей на другому поверсі, розповідає Олександр Ройбурд.  До речі, на відсутність відвідувачів  працівники музею не скаржаться.

Юлія Берд
іярова, науковий працівник ОХМ
Я точно не ориентируюсь в цифрах по тому как увеличилось количество посетителей с появлением новіх проектов, но по крайней мере могу точно сказать, что интерес к музею, как к месту в которое можно прийти для того, чтобі просто провеестии досуг или привести сюда своих детей или может даже назначить злесь свидание, прийти послушать лекцию , посмотреть фильм.

Додамо, що зібрання музею — одне з найбільш значних і багатопланових колекцій вітчизняного образотворчого мистецтва в Україні.  Воно охоплює всі види образотворчого мистецтва: живопис, графіку, скульптуру, декоративно-прикладне мистецтво і включає в себе твори українських і російських майстрів від іконопису XVI століття до сучасності, нараховуючи понад 10 тисяч оригінальних робіт.

 

 

Комментарии закрыты