18 червня «Асоціація міст України» проводить в Одесі вже XV Український муніципальний форум. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для дискусій та вироблення спільної позиції органів державної влади і Асоціації міст України, щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, підтримки економічного розвитку громад. Як це все проходило, далі у сюжеті.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» проводить в Одесі  вже XV Український муніципальний форум. Об’єднання створено, щоб захищати права та інтереси територіальних громад та сприяти їх соціально-економічному і культурному розвитку. На форумі обговорять з представниками центральної влади, народними депутатами України та міжнародними партнерами реформу місцевого самоврядування. На початку вітальне слово було надано Одеському міському голові Геннадію Труханову

 Геннадій Труханов, Одеський міський голова

 

«Уважаемые друзья, искренне приветствую вас в гостеприимном и солнечном городе герое Одессе, очень правильно мы поступаем, что уже не первый раз собираемся на наш муниципальный форум 15 по счету в Одессе, выбор очень правильный на мой взгляд»

Серед учасників —  голови громад-членів АМУ, представники парламенту, Уряду та профільних міністерств, експертного середовища та закордонні партнери організації. Відкрив захід Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко. Він представив звіт досягнень  Асоціації спільно з Урядом і Парламентом. «Кожна медаль має дві сторони, є виклики, які нам потрібно подолати, а є також і досягнення і нам є чим пишатись» — підкреслив мер столиці.

 Віталій Кличко, голова АМУ, Київський міський голова

 

«При ухваленні держбюджету на 19 рік нам вдалось збільшити на 44,6 мільярда гривень ресурс для місцевого самоврядування, це дуже важливі кошти для громад. Ми домогли скасувати пільги на землю для залізниць, а це 1,2 мільярда гривень для місцевих бюджетів. В цьому році громади отримали додатковий ресурс 37 відсотків рентной плати за спеціальне використання лісових ресурсів, одночасно в податковому кодексі збільшено ставки за цим податком в 1,5 разів»

Під час Форуму виступив також Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, він  запропонував внести пропозиції щодо змін до Конституції в частині місцевого самоврядування. За його словами, щойно це буде зроблено, можливо буде  гарантувати незворотність реформи місцевого самоврядування.

 Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України

 

«Те що ви сказали сьогодні про дороги так розподіляють або не так, чому? Тому що там є призначена влада с центру. Я вважаю що в цій Конституції має бути дуже чітко передбачено, що на рівні районів та областей мають бути введені виконавчі комітети, яки будуть обиратись людьми, а не призначатись із Києва»

  Також Гройсман наголосив, що до чергових місцевих виборів, які будуть проходити восени 20 року, всі громади які ще не об’єднались у ОТГ, мають бути об’єднані.

 Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України

 

«Ми покажемо їм на власному житті, що таке децентралізація, ми змотивуємо їх об’єднуватись і стати сильнішими і це і є та мотивація яку ми з вами маємо об’єднатись і дати їм можливість себе реалізувати, до першого січня двадцять першого року «

Форум триватиме з 18 по 20 червня. У програмі — день діалогу з владою, день конгресу місцевих та регіональних влад ради Європи і день економічного розвитку українських міст. У з’їзді беруть участь майже 500 учасників

Комментарии закрыты