В Одесі 12 липня відбулася дискусія «Крим: бачення майбутнього» в рамках культурно-соціального проекту «Кримський дім об’єднує серця». Даний проект був сформований у 2015 році з метою забезпечення прав і свобод громадян України, в тому числі – національних меншин та корінних народів на тимчасово окупованій території. Детальніше — у сюжеті.

 «Кримський дім об’єднує серця» – це ціла низка заходів по регіонах України, платформа для культурних і правозахисних ініціатив, майданчик для обговорення соціально важливих процесів та явищ. Так в Одесі 12 липня відбулася дискусія «Крим: бачення майбутнього».

Алім Алієв, програмний директор Кримського Дому

 

Я бачу одне майбутнє – це деокуповане майбутнє і вільний Крим без кордонів, куди ми зможемо приїхати, куди ми зможемо привезти своїх дітей, де ми зможемо насолоджуватись, не боячись , що завтра тебе затримають чи тебе викрадуть. Затримали 50 людей та їх випустили буквально декілька годин тому. Але вчора ввечері ще знайшли мертвим одного кримського татарина зі слідами вбивства.

За словами правозахисників, в окупованому Криму і на різних територіях Росії вже понад 100 політв’язнів, на анексованому півострові близько 200 дітей залишилися без опіки, поки батьки сидять у тюрмах і таборах через політично мотивовані звинувачення.

Біографія нинішнього заступника голови Меджлісу – це ще одна історія з трагедії кримськотатарського народу. Ільмі Умеров до 2014 року обіймав посаду голови Бахчисарайської районної державної адміністрації та виступав проти анексії Криму й російського референдуму, через що був засуджений на примусову психіатричну експертизу і два роки колонії. Лише восени 2016 року разом з іншим політв’язнем Ахтемом Чийгозом він був виданий Туреччині і в такий спосіб отримав волю.

Ільмі Умеров, заст.голови Меджлісу кримськотатарського народу

 

Украина должна восстановить свою территориальную целостность, как любят говорить, мирным путем. Для этого есть большое количество международных организаций, которые объявляют и притворяют в жизнь санкции экономические, политические, дипломатические. Оказывают серьезное давление на Российскую Федерацию с целью, чтобы она в конце концов сама отошла от Украины.

 Організатори наголошують, що метою проекту є дієва стратегія деокупації Криму, допомога внутрішньопереміщеним особам та головне, комунікації між материковою Україною і тими, хто залишився в Криму. Війна йде й за уми та думки людей: розділяти провокацію і правдиву інформацію зараз є важливим засобом інформаційної гігієни громадян України.

Юсуф Куркчі, заступник глави МінТОТ

 

Те, що у нас сьогодні суспільство поділено практично навпіл між людьми, які вважають першочерговою цінністю становлення територіальної цілісності України і між іншою групою людей, яка говорить про, скажемо, економічне зростання, а потім вже все інше – це теж результат тої інформаційної війни.

Одеса є вже третім і далеко не останнім містом, де відбуваються дискусії. Знайомство українців із різних регіонів з культурою кримських татар є частиною актуалізації питання Криму. Презентована на заході книга «Кримський інжир» об’єднала кращі твори учасників першого українсько-кримськотатарського літературного конкурсу. Переклади українською і кримськотатарською мовами, що увійшли до антології, дуже різні за жанром і стилем, проте Крим – тема, яка їх об’єднує.

 

Комментарии закрыты